Vandraren Liang Sheng-yueh, 21 år gammal från Taiwan, hittades vid liv efter att ha varit försvunnen i 47 dagar i en mycket svårtillgänglig del av bergskedjan Himalaya. Foto: TT

Försvunnen turist hittades vid liv i Himalaya – efter sju veckor i nöd

Uppdaterad
Publicerad

Två taiwaneser som varit försvunna i ett otillgängligt bergsområde i Himalaya, i Nepal, i sju veckor har återfunnits av räddningsarbetare. De båda var i Nepal för att vandra, och hade varit fångna i en djup dalgång i över en månad. Bara en av de båda nödställda var vid liv när räddningen kom.

En 19-årig kvinna omkom bara tre dagar innan räddningsarbetare kunde lokalisera paret i nordvästra Nepal. Hennes 21-åriga pojkvän, Liang Sheng-yueh lyckades överleva, trots att maten tagit slut.

När räddningsarbetare lyckades fira upp honom ur dalgången hade det gått 47 dygn sedan paret försvann. Liang sov när han hittades och behandlas nu på sjukhus i Nepals huvudstad Kathmandu.

– Vi var väldigt överraskade när vid hittade honom levande, säger Madhav Basnyat, en av räddningsarbetarna som hittade 21-åringen.

LÄS MER: Allt fler klättrare vill ta sig upp för Mount everest

Enligt läkare har Liang Sheng-yueh gått ned 30 kilo och drabbats av en infektion i ena benet. Han har berättat att det har varit mycket kallt och att han sista dagarna överlevt på att bara dricka vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.