Foto: TT

Förtrycket ökar i Kuwait – men OK nöjda med samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Folkrörelseföretaget OK, med en miljon svenska medlemmar, samäger bensinbolaget OKQ8 med emirdömet Kuwait. Ett emirdöme som enligt människorättsexperter tagit ett allt hårdare grepp om sin befolkning.

OK har sina rötter i den kooperativa rörelsen precis som KF, Folksam och Fonus. Slagorden är ”vi äger tillsammans” och ”vi styr tillsammans och vi delar på vinsten”. Enligt OK ska demokratiska ideal genomsyra organisationen.

I januari 1999 gick OK samman med den kuwaitiska statens bensinbolag Q8 för att driva de svenska bensinstationerna tillsammans. 

Kuwait är en konstitutionell monarki, som styrs av familjen Al-Sabah tillsammans med andra ledande klaner. Landet sågs länge som en av de mer öppna monarkierna bland gulfstaterna och har bland annat ett folkvalt parlament.

Demonstartioner stoppas

Men sedan den arabiska vårens folkuppror 2011 har den styrande familjens grepp om landet hårdnat. Demonstrationer i landet som rör alltifrån rätten till yttrandefrihet och korruptionen i landet slås ner med våld.

– Människorättssituationen har förvärrats. Fredliga demonstrationer möts med vattenkanoner och batonger. I fjol förlorade ett 30-tal personer sina medborgarskap efter att de uttalat sig kritiskt om framförallt Kuwaits allierade, Saudiarabien. Det är allvarligt, säger Joe Stork, chef för Human Rights Watch Mellanöstern-avdelning i New York.

Att förlora medborgarskapet för en kuwaitier innebär att personen inte längre kan ta del av de många förmåner som finns i landet som exempelvis fri sjukvård och utbildning. Dessutom ärvs medborgarskap på fädernet så om en man förlorar sitt medborgarskap blir även hans barn statslösa.

Emirfamilj med stor makt

OK ekonomiska förening, som drivs och ägs av nära en miljon svenskar, äger hälften av OKQ8 medan den andra hälften ägs av staten Kuwait. Men styrelseordförande Ines Uusmann medger att det är emirfamiljen som i slutändan är OK:s samarbetspartner. 

– Ja, så är det ju. Jag har inga problem med det. Vi har väldigt bra relationer till vår samarbetspartner Kuwait, säger Ines Uusmann.

Hur skulle du beskriva styrelseskicket i landet?

– Det beror naturligtvis otroligt mycket på hur emirfamiljerna styr och ställer. Men de har ett parlament och de har till och med kvinnor i parlamentet. Men det är inte det handlar om. Vi gör affärer med Kuwait och det står vi för, säger Ines Uusmann.

Förbjudet att strejka

I OKQ8:s hållbarhetsredovisning nämns inte de problem som kan finnas med att samäga ett bolag med emirdömet Kuwait. Arbetstagare i Kuwait har inte rätt att fritt organisera sig, strejker är i mångt och mycket förbjudna och folksamlingar med mer än 20 personer förbjudna.

– Jag uppmanar det svenska kooperativet att bilda sig sin egen uppfattning (om situationen i landet) och uttrycka sin oro till sina kuwaitiska samarbetspartners, säger Joe Stork.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.