Flyktingar och migranter på väg från Turkiet till Grekland. Foto: TT

Fortsatt strid i EU om flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna fortsätter striden om hur inflödet av asylsökande i EU ska hanteras, utan någon lösning i sikte. Österrike får hård kritik för att i dag införa ett tak för antal asylsökande.

I slutsatserna från EU-toppmötets hårda och nattliga debatt om flyktingläget lyser frustration och otålighet igenom. EU-ledarna slår fast att ”de fortsatta och oförminskade irreguljära migrationsströmmarna längs västra Balkanrutten fortsätter att vara ett allvarligt problem.”

Vinka igenom

Det kräver, enligt EU-ledarna, ytterligare åtgärder och samordnad handling. EU-länder och andra måste sluta upp med att ”systematiskt vinka igenom” människor och att införa egna, icke samordnade, åtgärder längs rutten.

Det kan ses som en förtäckt kritik av Österrikes beslut att från och med i dag införa ett tak för antal asylsökande per dag och år. Inte fler än 80 personer får söka asyl per dag, sedan stängs gränsen. Och ett tak på 3 200 per dag sätts för hur många som får resa igenom landet.

Enligt EU-kommissionen strider taket mot EU:s lagstiftning medan Österrikes förbundskansler Werner Faymann hävdar att hans jurister gör en annan tolkning. Faymanns tak är ett sätt att lätta trycket i Österrike och tvinga fler EU-länder att ta emot asylsökande.

Statsminister Stefan Löfven lyfte efter den hårda nattmanglingen fram att det i slutsatserna står att asylsökande inte har rätt att välja i vilken medlemsstat de ska söka asyl, något som dock i princip gäller redan idag om alla EU-länder skulle följa reglerna.

– Det är en sak som vi har tagit upp och ligger i linje med det som vi vill se i det framtida systemet. Det är helt avgörande för att vi ska kunna få en rättvis fördelning av asylsökande i Europa, sade statsministern.

Rinner ut

En EU-diplomat säger till nyhetsbyrån Reuters att unionen bara har någon månad på sig att hitta en lösning som bär. Får man inte stopp på strömmarna av människor är hoppet om en lösning borta, enligt diplomaten.

– Att bara förlita sig på Turkiet räcker inte, hävdar denne.

Men det är just till Turkiet hoppet sätts i slutsatserna och det backas upp av dess främsta förespråkare, den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Toppmötet beslöt att ett särskilt toppmöte ska hållas mellan EU och Turkiet i början av mars och där vill Merkel se en plan spikas som innebär att EU betalar Turkiet miljarder i utbyte mot att landet stoppar strömmarna och att EU tar emot ett visst antal asylsökande som finns i Turkiet varje år.

Men det interna EU-motståndet mot en sådan lösning är hårt, inte minst från gruppen Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien. De försöker lansera en egen plan som går ut på att bygga ett stängsel runt Grekland så att inga asylsökande kan ta sig dit och vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.