Människor utanför en stängd shoppinggalleria i Caracas. Foto: TT

Flyg till Venezuela ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Lufthansa ställer in flygningar till Venezuela på grund av landets ekonomiska kris. Samtidigt förlänger regeringen det dekret som kortar arbetsveckan för offentliganställda från fem till två arbetsdagar, för att spara elektricitet.

Den ekonomiska krisen i Venezuela fortsätter få allvarliga följder för landets invånare.

De offentliganställda ska fortsätta jobba tvådagarsveckor, meddelade myndigheterna som skyller på vädret som torrlagt de kraftverksdammar som förser Venezuela med ström. Kritiker anser i stället att den svaga ekonomin och misskötsel av landets energinätverk ligger bakom.

Krisen i Venezuela

Politiska företrädare för båda sidorna i landet har vid separata tillfällen träffat en grupp tidigare världsledare i ett försök att medla i Venezuelas politiska dödläge. Mötena, som ägde rum i Dominikanska republiken, ska ha varit framgångsrika med ”en önskan om dialog på båda sidor”, enligt ett uttalande från de tidigare världsledarna.

Lufthansa ställer in

Samtidigt uppger Lufthansa att alla flyg till landet avbryts tillfälligt nästa månad, till följd av krisen och problem att konvertera lokal valuta till dollar.

Internationella flygbolag har i flera år kämpat för att ta hem miljardintäkter i den lokala valutan bolívar till följd av landets strikta valutaregler som infördes 2003 av landets tidigare president Hugo Chávez, enligt BBC.

Detta har fått vilket har fått många flygbolag att begränsa sin service och kräva att passagerarna betalar sina biljetter i dollar.

”Vi beklagar djupt att vi därför tvingas att ställa in flygen mellan Caracas och Frankfurt från den 18 juni”, uppger Lufthansa i ett uttalande.

I mars uppgav American Airlines att bolaget skrotar ett nyupptaget direktflyg mellan Caracas och New York till följd av låg efterfrågan.

Situationen i Venezuela

Venezuelas oljeberoende ekonomi har drabbats hårt av det låga oljepriset. Den senaste tiden har krisen eskalerat med stigande inflation, tomma butikshyllor och brist på mediciner och el. Samtidigt har landet drabbats av torka.

Enligt landets officiella statistik föll BNP med 5,7 procent i fjol medan inflationstakten var 180 procent.

Oppositionen anklagar regeringen för misskötsel av landet. Regeringen skyller i sin tur på ekonomiskt sabotage från landets elit.

I januari införde president Nicolás Maduro ett ”ekonomiskt undantagstillstånd”. Den 13 maj infördes ett fullskaligt undantagstillstånd. Dekretet ger bland annat armén utökade befogenheter att distribuera matvaror och upprätthålla ordningen, och regeringen får mer makt att ingripa i ekonomin.

Oppositionen har lämnat in vad man säger är närmare två miljoner namnunderskrifter, tillräckligt för att sätta igång en process om en folkomröstning för att avsätta Maduro. Initiativet avfärdas av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet