Nya fossilfynd visar att en jättestor utter levde i Kina för ungefär 6 miljoner år sedan. Foto: Maja Hitij/TT

Fossil av gigantisk utter upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs om en utter lika stor som en leopard eller varg?

Nya fossilfynd visar att en sådan art levde i sydvästra Kina för drygt 6 miljoner år sedan.

Fyndet, som beskrivs i The Journal of Systematic Paleontology, består av ett komplett kranium, en underkäke, ett antal tänder plus bitar av det övriga skelettet. Detta har gjort det möjligt att göra en fullständig rekonstruktion av djuret.

50 kilo tung

Käkarna var mycket kraftiga med rundade tänder, typiska för uttrar som lever av musslor, krabbor och andra skalförsedda blötdjur. Sedimenten vid fyndplatsen antyder att arten, som döpts till Siamogale melilutra, levde vid en grund sjö med omgivande våtmarker.

Vikten på djuret i levande livet uppskattas till cirka 50 kilo, eller ungefär lika mycket som en puma, leopard eller varg.

Detta är dubbelt så mycket som vikten hos jätteuttern och havsuttern, de två största nutida utterarterna. Vår egen svenska utter är betydligt mindre med en vikt på cirka 10 kilo.

Forskarna vet inte varför Siamogale blev så stor, eller exakt vilken ekologi djuret hade. Tanken är att fortsatta studier av fossilen ska ge ledtrådar som kan besvara frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.