Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Åsberg, på plats i Bagdad, ringde upp Fouad Youcefi i Washington för att diskutera den senaste tidens oro i mellanöstern. Hör deras analys av läget – och hur det påverkar USA-valet. Foto: Cornelia Schauermann/Ronald Verhoeven/SVT

Fouad Youcefi och Stefan Åsberg om attackerna i Irak

Uppdaterad
Publicerad

I ena luren: SVT:s korrespondent Fouad Youcefi från ett USA där presidentvalet stundar.

I den andra: Utrikesreporter Stefan Åsberg, med fem amerikanska val i bagaget, på plats i ett Irak där anti-amerikanska protester brutit ut.

Tre medlemmar ur milisen Kataib Hizbollah, inklusive en högt uppsatt befälhavare, dödades i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad på onsdagen.

– Man attackerade mitt i hjärtat av Bagdad och det har väckt otroligt starka känslor, de anti-amerikanska strömningarna är väldigt kraftfulla, säger Stefan Åsberg som befinner sig i den irakiska huvudstaden.

USA-val 2024

Anfallet sker bara några dagar efter att USA:s militär inledde en flygattack mot tiotals platser i Irak och Syrien – en hämndaktion för en drönarattack i slutet av januari, då tre amerikanska soldater dödades.

”Ger inga valvinster – bara förluster”

I Washington är det relativt tyst om attacken samtidigt som republikanerna tar tillfället att beskriva Joe Biden som en svag president som inte kan förhindra konflikten från att eskalera.

– De kontrasterar honom mot Donald Trump som de menar var en fredspresident, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Stefan Åsberg har bevakat fem amerikanska val som korrespondent för SVT.

– Under min tid i USA tjatade man om att utrikespolitiken vinner du inget val på, du kan bara förlora val. Är inte situationen väldigt annorlunda nu?

Hör samtalet mellan Fouad Youcefi och Stefan Åsberg i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet