Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Bo Inge Andersson: Det politiska klimatet i Frankrike blir kärvare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det ser ut som om det regerande franska socialistpartiet kommer att klämmas mellan borgerliga och högerpopulistiska. Det politiska klimatet blir kärvare.

Det högerpopulistiska Nationella fronten, FN, har när 96 procent av rösterna inte lyckats vinna en enda av regionerna (departementen). Det franska valsystemet är sådant. Det har vunnit drygt 60 av de över 4.100 platserna i departemantsråden. Det är mindre än väntat. Det hade tippats på upp till över 200 platser.

Så vi vet inte om FN blivit tredje eller andra största parti i dessa i och för sig ganska betydelselösa lokalval. Partiledaren Marine Le Pen har dock sagt att grunden lagts till framtida segrar. Alltså i presidentvalet 2017. Men hon har, liksom i förra söndagens valomgång, inte lyckats nå upp till det som opinionsmätningarna lovade.

Val i Frankrike 2017

Hon har försökt trösta hennes förväntansfulla anhängare med att detta bara är ett första steg i kampen att erövra Frankrike. Någon riktig triumf för henne är alltså detta valet även om hon nog måste räknas som en av segrarna.

Vägvisare

Valen ses som en vägvisare för presidentvalen 2017 och deras betydelse har därför trissats upp. Det komplicerade valsystemet i dessa val gör att det kommer att dröja ert tag innan den verkliga bilden klarnar.

Klar segrare är den förre presidenten Nicolas Sarkozys konservativa UPM tillsammans med en närmast liberal allierad. Sen är frågan hur representativt valet är med ett valdeltagande på knappt 50 procent.

Socialisterna, som tidigare hade makten i 61 av departementen, kommer att förlora cirka hälften av dessa deparrement.

Katastrofalt uselt

Det är ett katastrofalt uselt valresultat för de regerande socialisterna. Visserligen är detta ett lokalt val men det ses som ett slags folkomröstning om socialisternas politik.

Premiärminister Manuel Valls erkände sig besegrad redan efter att vallokalsundersökningarna presenterats klockan 20 på söndagskvällen. Men han lovar nu reformer som ska sätta fart på den franska ekonomin. Han erkände rent ut att FN:s framgångar lett till en omvälvning av det politiska landskapet i Frankrike.

Det finns redan tecken på att fransk ekonomi har börjat växa och socialisterna klamrar sig fast vid hoppet att trenden ska fortsätta. Man verkar trösta sig med att det kunde ha blivit ännu värre. Men resultatet visar att socialisterna behöver allierade – vilket de inte har nu. Det handlar om De gröna och andra vänsterpartier.

Sarkozy segraren

Nästa test blir i december i år. Då hålls andra lokala val som också de kommer att få betydelse av nationell manifestation.

Men segrare är alltså Sarkozy som röstades bort som president 2012. Då hoppades de franska väljarna att den ganske tråkige, gråe François Hollande skulle få fart på den franska ekonomin. Man var trött på den mediefixerade och ganska kaxige Sarkozy.

Men hittills har Hollande inte varit någon särskilt lyckad president. Sarkozy kan alltså idag triumfera. Prognoserna visar på att Sarkozy vinner 68 till 69 av departementet – alltså mer än socialisterna hade förut.

Hans planer är att bli den franska borgerlighetens samlande namn i presidentvalen 2017. Han har motståndare inom parrtiet men dagens resultat har stärkt Sarkozys chanser att bli UMP:s kandidat. Om hans plan håller är det en anmärkningsvärd comeback i västeuropeisk politik.

Får lokalt fäste

Marine Le Pens högerpopulistiska parti får ett fäste i en rad lokala församlingar. I första valomgången fick hon 25,2 procent och blev andra största partigrupperingen.

Det är trots allt ett självmedvetet Le Pen-parti som går ut ur dessa val och vi kan räkna med att det politiska klimatet i Frankrike kommer att bli hårdare och fränare – och där alltså socialisterna kommer att klämmas mellan Sarkozys angrepp och Le Pens.

Det de måste göra nu för att vinna är att få fart på ekonomin. Det talas om en tillväxt på 1,5 procent i år. Det är mer än tidigare men frågan är om det kan rädda socialisterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Frankrike 2017

Mer i ämnet