Bilderna visar hur den franska militärens plan lyfter för avfärd mot Raqqa, ett av IS starkaste fästen i Syrien. Foto: Franska försvarsministeriet

Massiv attack mot IS högkvarter

Uppdaterad
Publicerad

Franska försvarsministeriet släpper nu bilder på det som är landets första militära svar på de terrordåd i Paris som IS tagit på sig. Franskt flygvapen attackerat flera mål i den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien. Samtidigt uppges USA för första gången ha bombat oljetankbilar tillhörande IS.

Hundratals tankbilar som använts av extremiströrelsen för att smuggla råolja från Syrien har attackerats av amerikanska stridsflyg på måndagen, uppger militärkällor enligt New York Times, skriver TT. Attacken ska ha genomförts i närheten av den IS-kontrollerade Deir Ezzor-provinsen, som gränsar till Irak.

Angreppet ska ha varit planerat före fredagens terrorattacker i Paris och vara en del i en större operation som syftar till att begränsa IS förmåga att finansiera sina militäroperationer och sitt självutnämnda kalifat.

Terrordåden i Paris

Intensifierade attacker

Under söndagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att attackerna mot IS kommer intensifieras de närmaste dagarna och veckorna. Den franska insatsen var riktad mot IS i staden Raqqa i nordvästra Syrien. Sammanlagt ska tio plan ha släppt 20 bomber, skriver Reuters. I ett uttalande säger det franska försvaret att räden har riktats mot en stridsledningscentral, ett ammunitionsförråd, ett rekryteringskontor och ett träningsläger.

Frankrikes utrikesminister Laurens Fabius sa i ett uttalande att attacken mot Raqqa var rättfärdigad.

– Det är normalt att ta intiativet och agera. Vi har rätten på vår sida, vi har gjort det förut och gör det nu när vi attackerar Raqqa, sa Fabius.

Flygplanen lyfte från Jordanien och Förenade arabemiraten och operationen samordnades med amerikanska styrkor i Syrien, enligt departementet. De angripna målen ska ha identifierats i tidigare franska rekognoseringsinsatser.

Förberedda på attack

IS mediegren hävdar, enligt CNN, att platserna utrymts före attackerna och att inga dödsoffer krävts.

Även en syrisk aktivistgrupp uppger att staden förberett sig på angreppen och rapporterar om tomma gator och färre besökare på marknader, skriver CNN. Bomberna ska ha träffat flera av IS nyckelpositioner i staden, däribland en arena som används som både högkvarter och fängelse, enligt gruppen.

Första landet att ansluta till USA

Tidigare har Frankrike genomfört hundratals luftangrepp mot IS-mål i Irak och Syrien och var också det första landet som anslöt sig till de USA-ledda flyganfallen.

I september meddelade Frankrike att sex franska jetplan bombat ett av terrororganisationen Islamiska Statens träningsläger i Syrien.

– Vi uppnådde vårt mål och hela träningslägret förstördes, sa den franske presidenten Francois Hollande, som vid samma tillfälle beskrev lägret som ett ”hot mot vårt land.”

Bombningen mot lägret var Frankrikes första luftangrepp mot IS-mål i Syrien och de franska planen har sedan fortsatt att bomba IS, främst i Irak. Enligt AFP handlar det totalt om 271 franska luftangrepp i Irak men endast ett fåtal mot mål i Syrien.

Började redan förra hösten

Efter terrordåden i Paris i fredags ska nu både USA och Frankrike trappa upp anfallen mot terrororganiastionen.

Redan i september 2014 började Frankrike attackera IS-mål i Irak och Frankrike var därmed det första landet som anslöt sig till de USA-ledda flyganfallen mot IS.

I Frankrike har anfallen beskrivits som självförsvar, med hänvisning till dubbelattacken i Paris i januari då 17 personer dödades i attentat riktade mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk livsmedelsbutik. 

Attacker tidigare i veckan

Så sent som denna veckan attackerade franska militärplan IS-kontrollerade olje- och gasinstallationer i östra Syrien. Målet var att förstöra infrastruktur och möjligheten för IS att tjäna pengar på att sälja oljan.

Tidigare i november meddelade Frankrike också att Charles de Gaulle, franska flottans största hangarfartyg, sätts in i kampen mot IS. Fartyget, med möjlighet att transportera 40 plan, användes redan i våras och att det nu åter sattes in förklarades av president Hollande som ett sätt att bli mer effektiv i koordineringen med övriga allierade.

Varför inte USA?

Men varför är det då Frankrike och inte USA som nu har attackerats? Det finns det flera svar på enligt Björn Fägersten, som bland annat forskar om europeisk integration och säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet.

– Frankrike är ett lättare mål att komma åt, rent logistiskt medan USA är svårare rent avståndsmässigt. Dessutom finns det redan en grupp av radikaliserade unga män i Frankrike och angränsande länder, män som kan agera direkt eller som stödpersoner för terroristerna, säger Björn Fägersten till SVT Nyheter.

Han menar att det i Frankrike också finns en konflikt att exploatera.

– Terrorismen vill ju blåsa liv i konflikter och i Frankrike finns det en underström redan tidigare. Tittar man till exempel på Stade de France (där en av fredagens attacker skedde, reds. anm.) så ligger ju arenan nära de förorter som bara för några år sedan stod i brand.

Frankrike har dessutom en hög profil i Europa när det gäller slagkraftig utrikespolitik.

– Landet har exempelvis trupp i Mali och är aktiva med bombningarna i Syrien, säger Fägersten.

”Ett ganska givet mål”

På Utrikespolitiska Institutets hemsida lyfter UI:s egna Mellanösternkännare Per Jönsson en misstanke om att terrordåden i Paris kan vara samordnade mellan IS och al-Qaida.

Skälen bakom denna tanke är bland andra att ett attentat av den här storleken kräver lång och omfattande planering samt att al-Qaidas ledare i Mal nyligen hotade att slå till mot Frankrike för att straffa landet för landets aktivitet i Mali och ”mot rättrogna muslimer”.

Jönsson hänvisar på UI:s hemsida också till en annan video som nyligen publicerades  där al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri  sade att det är dags att börja samarbeta, mot sionister, korsfarare och otrogna.

– Han sade att ”även om vi inte delar samma mål finns det skäl att samarbeta,” säger Jönsson på UI:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet