Foto: SVT

Frankrike hedrar terrorns offer vid minnesstund

Uppdaterad
Publicerad

Under en högtidlig ceremoni hedrades i dag de 130 dödsoffren för terrordåden i Paris. Frankrikes president höll ett känsloladdat tal till nationen, och riktade sig särskilt till den unga genrationen som var de främst utsatta för de makabra dåden. – För att de var Frankrike, sköts de ner. För att de var friheten, massakrerades de, sa Hollande.

I dag, fredag den 27 november, hölls en högtidlig minnesstund på Hôtel des Invalides i Paris för att hedra de som föll offer för de blodiga terrordåden för två veckor sedan. Sammanlagt mördades 130 personer i de värsta terrordåden i Frankrike sedan andra världskriget.

Den timmeslånga ceremonin inleddes med den franska nationalsången Marseljäsen, följt av ett par musikaliska framträdanden.

Terrordåden i Paris

Sedan lästes namn på 129 av de 130 dödsoffrens namn och ålder upp. Ett namn uteblev, enligt önskan från offrets anhöriga.

”130 skratt som vi aldrig mer kommer att få höra”

Frankrikes president François Hollande höll därefter ett känslosamt tal till nationen.

– Fredagen den 13 november, den dag vi aldrig glömmer, slog man fegt mot Frankrike. En hord av mördare dödade 130 av de våra och skadade hundratals i en galen saks och i en förrådd guds namn, inleder Hollande.

– I dag, samlad, sörjer hela nationen sina offer. 130 namn, 130 liv stulna, 130 öden berövade, 130 skratt som vi aldrig mer kommer att få höra, 130 röster som har tystnat för evigt.

– För att de var Frankrike, sköts de ner. För att de var friheten, massakrerades de.

– De var Frankrikes ungdom, ett fritt folk som högaktade kulturen. Deras kultur, det vill säga alla kulturer.

”Denna fiende kommer vi att besegra”

Frankrikes statschef tog även tillfället i akt att återigen utlova att de ytterst skydliga till attentaten, terrororgansiationen IS, kommer att straffas hårt.

– Vi känner till fienden. Det är hatet som mördar i Bamako, Tunis, Palmyra, i Paris, som nyligen mördade i London och Madrid.

– Denna fiende kommer vi att besegra. Tillsammans. Med våra styrkor, republikens. Med våra vapen, demokratins. Med våra instituioner. Med internationell rätt, säger Hollande.

– Vi kommer att föra denna kamp till slutet.

”Denna generation har blivit Frankrikes ansikte”

President Hollande uttryckte mot slutet av talet sitt starka förtroende för den unga generationen.

– Attacken den 13 november kommer att stanna kvar i ungdomens minne som en hemsk initiation till världens svårigheter, men också som en inbjudan att stå emot dem genom att skapa ett nytt engagemang.

– I dag, trots tårarna, har denna generation blivit Frankrikes ansikte. Leve republiken, och leve Frankrike, avslutar Hollande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet