Diesel (tv) dödades vid striderna mellan polisen och terroristerna i Saint-Denis. Nu ersätts hon av den ryska valpen Dobrynja. Foto: Police Nationale och ryska inrikesministeriet/TT

Frankrike tackar ja till rysk valp

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har nu tackat ja till att ta emot schäfervalpen Dobrynja av Ryssland. Den lilla hunden ska ersätta hunden Diesel som dödades vid tillslaget mot terroristerna i Saint-Denis efter attackerna i Paris.

I ett brev till sin ryske kollega, som tidningen Le Parisien publicerar, skriver franske inrikesministern Bernard Cazeneuve att gåvan från den ryska polisen är en stark symbolisk gest och att hundvalpen kommer att bli mycket väl mottagen av franska polisen. Hunden kommer att ”förkroppsliga den fransk-ryska vänskapen” inom det inrikes säkerhetsarbetet, heter det.

Det var den 18 november som Diesel, en sjuårig tik av rasen belgisk vallhund (malinois), dödades vid striderna mellan polisen och terroristerna i Saint-Denis norr om Paris. Hon dödades av terroristerna när hon skickades in i lägenheten där dessa befann sig.

Det är ännu oklart när Dobrynja, en två månader gammal hane, kommer till de franska anti-terrorstyrkorna Raid. Han måste först genomgå medicinska undersökningar och sitta i karantän. Enligt tidningen måste han dessutom anpassa sig till sitt nya land och att ta emot order på ”Molières språk” (franska), skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet