Säkerhetsstyrkor drabbar samman med demonstranter i Bordeaux. Foto: TT

Frankrike: Tårgas mot demonstrerande ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna fortsätter mot förslagen att ändra de franska arbetsmarknadslagarna. I Paris urartade en demonstration i kravaller som polisen bemötte med tårgas.

Maskerade ungdomar kastade flaskor mot polisen som svarade med tårgas under en protest i Paris mot de föreslagna reformerna av arbetsmarknadslagarna.

Krossade skyltfönster

Bråket inleddes när omkring hundra personer bröt sig ur en demonstration och började slå sönder skyltfönster och parkerade bilar, rapporterar AFP. Det finns inga uppgifter om gripna eller skadade personer.

Tiotusentals människor demonstrerar i dag på flera platser i Frankrike och även i Bordeux har det varit våldsamheter. Protesterna, som lockat hundratusentals deltagare, har pågått mer eller mindre intensivt under hela våren.

Det radikala fackförbundet CGT har uppmanat anslutna arbetare på 16 av Frankrikes 19 kärnkraftverk att blockera elförsörjningen genom en endagsstrejk. Även bränsleleveranserna från oljeraffinaderierna har stoppats och tusentals mackar har inget bränsle att sälja. 

Hotar störa fotbolls-EM

Facken varnade även vänsterregeringen med att fotbolls-EM, som inleds i Frankrike om två veckor, kan vara i fara om inte lagförslagen dras tillbaka.

– För att tala i fotbollstermer: Det är dags att premiärminister Valls tar tillbaka det röda kortet, säger Jean-Claude Mailly, ledare för det mindre fackförbundet FO, enligt Reuters.

Premiärminister Manuel Valls säger att det är uteslutet att skrota reformerna av arbetsmarknadslagarna, men att ”det fortfarande kan göras förändringar eller förbättringar” av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.