Foto: TT

Regimen: Evakueringen av Aleppo återupptagen

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset sade tidigare i dag att de var redo att återuppta evakueringen av Alepp och enligt syriska medier ska bussar nu vara på väg in i östra Aleppo för att återuppta evakueringen. Men det är ännu oklart när människor kan börja köras ut från området.

– Vi förbereder oss för att fortsätta evakueringen av människor från östra Aleppo, säger Röda Korsets talesperson Elodie Schindler till Reuters.

Röda Korset vädjade på lördagen till inblandade parter om att snabbt komma överens om en plan och ge säkerhetsgarantier för evakueringen.

Utbyte

Precis som tidigare under helgen kom på söndagen uppgifter från den syriska regimen att evakueringen ha kommit igång igen. Enligt statlig tv ska ett avtal ha slutits med rebellerna och bussar från Röda Halvmånen åter börja rulla, rapporterar Reuters.

Syrienkriget

Avtalet går ut på att omkring 1.200 civila ska tillåtas lämna östra Aleppo i utbyte mot att lika många evakueras från de belägrade regimvänliga byarna Kefraya och al-Foua i Idlib-provinsen.  Kravet är att inga före detta stridande rebeller med famijer får lämna Aleppo förrän de civila från shia-byarna nått regeringskontrollerat område.

Många är kvar

På fredagen stoppades evakueringen från östra Aleppo sedan shiamuslimska Iran rapporterats ha krävt att skadade även från belägrade byar ska hämtas.

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30.000 och 50.000. Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades, men det exakta antalet är oklart.

FN:s säkerhetsråd ska under söndagen rösta om ett franskt förslag om att skicka observatörer till Aleppo i Syrien, för att övervaka evakueringarna och rapportera om skydd av civila.

Nytt Srebrenica

Frankrikes ambassadör François Delattre säger att en internationell närvaro kan hindra att Aleppo blir ett nytt Srebrenica, där tusentals bosnier dödades i massakern 1995.

I utkastet, som skickades runt sent på fredagen, står det att säkerhetsrådet är ”oroat” av den förvärrade humanitära krisen i Aleppo och för att ”tiotusentals belägrade Aleppoinvånare” behöver hjälp och evakuering.

Humnanitär hjälp

Enligt förslaget ska FN skicka humanitär hjälp, som redan finns på plats i andra delar av Syrien, till staden, för att ”utföra passande, neutral övervakning, direkta observationer och rapportera om evakueringar från belägrade delar av Aleppo och skydd av civila inne i Aleppo”.

Det är oklart hur Ryssland, som är Syriens allierade och har vetorätt i säkerhetsrådet, ställer sig till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet