Foto: TT

Undantagstillstånd förlängs sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Efter det blodiga attentatet med en lastbil i Nice förlänger Frankrike det undantagstillstånd som infördes efter Parisdåden i sex månader, enligt AFP.

Nationalförsamlingen fattade beslutet att förlänga undantagstillståndet, som ger polisen extraordinära befogenheter som att söka igenom människors hem utan domstolsbeslut och att tvinga människor som anses hota säkerheten att dagligen anmäla sig hos polisen.

Förlängningen måste nu godkännas av senaten.

”Lära oss leva med hotet”

Inför omröstningen, och sedan president François Hollande sagt att han ville ha en förlängning i ett halvår, varnade premiärminister Manuel Valls för att landet måste förbereda sig på fler dödliga attacker och att fransmännen måste ”lära sig att leva med hotet”.

– Även om dessa ord är svåra att säga är det min plikt att göra det. Det kommer att vara andra attacker och det kommer att dödas flera oskyldiga, sade han inför parlamentet.

– Vi får inte bli vana med det men måste lära oss att leva med detta hot.

Undantagstillståndet har gällt sedan attackerna i Paris i november i fjol och har tidigare förlängts tre gånger. Det har kritiserats av bland annat Amnesty International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.