Frankrikes premiärminister Manuel Valls och barn-, familje- och kvinnorättsminister Laurence Rossignol. Foto: TT

Fransk minister för ”tjejgrejer” väcker ilska och ironi

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har fått en ny regering, och med det följer som alltid ett antal frågetecken. Miljöpartister gör uppror och alla undrar var kulturministern kom ifrån. Flest ögonbryn har höjts över utnämningen av en kvinnorättsminister – som samtidigt ska ta ansvar för barn och familj.

På torsdagen presenterade Frankrikes president François Hollande landets nya, ombildade regering, en regering som ska bära landet och skapa förtroende för det styrande socialistpartiet fram till presidentvalet nästa år.

Regeringen leds fortsatt av premiärminister Manuel Valls, och de flesta av de tyngsta ministerposterna förblev oförändrade, med undantaget att utrikesminister Laurent Fabius lämnar regeringen. Frankrike företräds nu i utrikesfrågor i stället av Jean-Marc Ayrault, mannen som var premiärminister i Hollandes första regering efter valet 2012 men som sedan försvann ur regeringen sedan Valls tog över 2014.

Kulturminister förvånar

Annars var den största överraskningen enligt franska medier att kulturminister Fleur Pellerin petas för att ersättas av Audrey Azoulay. Azoulay är ingen folkvald politiker, utan tidigare rådgivare i kulturfrågor i Hollandes personliga stab och innan dess högt uppsatt chef inom det franska filminstitutet CNC. Hennes utnämning ses som ett tecken på att kulturdepartementet kommer att lägga än mer fokus på den franska filmkonsten.

Azoulay fick efter utnämningen snabbt kritik av många inom den franska Twitterbubblan av journalister och politiker. Som kulturminister ansvarar hon även för frågor om kommunikation, men saknade överhuvudtaget ett Twitterkonto. Ett antal parodikonton skapades redan samma dag.

De gröna ser rött

Samtidigt kan man konstatera att Frankrikes styre nu är grönare än någonsin, när sammanlagt tre ”ekologister” tar plats i regeringen. Ledaren för Frankrikes ”miljöparti” les Verts (De gröna), Emmanuelle Cosse, är ny bostadsminister. De obundet gröna politikerna Barbara Pompili och Jean-Vincent Placé blir statssekreterare ansvariga för frågor om biologisk mångfald respektive reform och förenkling.

Les Verts har tidigare samarbetat med Hollandes socialistparti, men valde att lämna regeringen i protest när Manuel Valls tog över som premiärminister efter Jean-Marc Ayrault 2014. Partiet som helhet stödjer fortfarande inte Valls som ledare för regeringen, och Cosse tvingades därför vid sin ministerutnämning att omedelbart lämna ifrån sig ordförandeposten i sitt parti.

”Minister för tjejiga grejer”

Det var dock inte något av ovanstående som väckte störst uppståndelse. Många debattörer gick i taket när Laurence Rossignol utnämndes till ny minister för barn-, familje- och kvinnorättsfrågor.

– Hörrni killar, har ni inte glömt matlagning och städning? Frågade sig den feministiska aktivistgruppen Femens franska gren på Twitter.

Upprördheten gäller alltså inte Rossignol som person, utan det faktum att regeringen klumpar ihop jämställdhetsfrågor med klassiskt stereotypiska kvinnoområden. Den franska senatens jämställdhetsgrupp kritiserade utnämningen för att befästa bilden av kvinnor som ”fastlåsta i sina århundraden gamla stereotypiska roller: de som hustru och moder”. Franska feminister har svarat med ömsom uppgiven ironi, ömsom ilska, över att regering nu har en minister med ansvar för ”tjejiga grejer”.

Samtidigt ser några det positiva med utnämningen. Kvinnorättsfrågor delegeras nu åter till en minister och inte en statssekreterarroll av mindre dignitet. Rossignol själv är också en erkänd feministisk politiker. Själv svarar hon på kritiken så här:

– Jag vet mycket väl att kvinnors rättigheter är mångbottnade, och inte är begränsade till familje- och barnfrågor. Jag ber alla feminister att lita på mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.