Foto: TT

Fransk polis sköt ihjäl knivman

Uppdaterad
Publicerad

En knivbeväpnad man som försökte ta sig in på en polisstation har skjutits till till döds. Polisen i Paris betraktar händelsen som en möjlig terrorhandling, och nu kommer uppgifter om vem den ihjälskjutne mannen var och det meddelande han bar med sig på en papperslapp.

Mannen försökte ta sig in på en polisstation i stadsdelen Goutte d'Or i 18:e arrondissemanget i norra Paris, uppger polisen. På sig ska han ha haft en falsk sprängladdning.

Utredare har under torsdagen matchat den dödes fingeravtryck med identiteten hos en 21-årig hemlös man född i Casablanca, Marocko, som tidigare dömts för stöld, uppger France 24.

Enligt tidningen Libération har åklagare skickat ut ett pressmeddelande där man låter meddela att angriparen hade en mobiltelefon på sig och en papperslapp med terrorgruppen Islamiska statens (IS) symbol och ett meddelande att gruppen tar på sig ansvaret. IS har dock inte gått ut offentligt med att man skulle ligga bakom attacken.

Meddelandet ska också uttrycka att mannen är lojal anhängare till ledaren för Islamiska staten och att han motiverar sitt handlande med hämnd mot de attacker som Frankrike genomför i Syrien, enligt AFP.

Mannen uppges ha skrikit ”Gud är stor” när han förökte attackera receptionisten på stationen.

Föremål under jackan

Först kom uppgifter om att mannen hade med sig någon form av explosiva ämnen, möjligen i ett bälte på kroppen. Bombhund och bombrobot sattes in. Något senare kunde inrikesministeriet meddela att det inte handlade om en äkta sprängladdning.

Under eftermiddagen meddelade inrikesdepartementet att mannen hade ett tygföremål under jackan varifrån trådar med någon slags tryckknapp hängde ned. Enligt departementet råder det knappast något tvivel om att mannen på detta sätt ville ge intrycket att han hade en sprängladdning.

Enligt nyhetsbyrån AP betraktar polisen i Paris händelsen som ett potentiellt terrorattentat.

Ett stort område runt polisstationen spärrades av och folk uppmanades att undvika området.

River upp känslor

Händelsen inträffade bara en kort stund efter att Frankrikes president François Hollande hållit ett tal i en annan del av Paris för att uppmärksamma årsdagen av attacken mot satirtidskriften Charlie Hebdo.

– Det river upp känslorna. Det är ju exakt ett år sedan attentatet mot Charlie Hebdo. Stämningen är redan upphetsad, sade SVT Nyheters  Christian Catomeris på plats i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.