Foto: TT

Franska bilar testas efter Volkswagenskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen med Volkswagens manipulationer genomförs nu kontroller av bilparken på de franska vägarna.

I en intervju i franska radiokanalen Europe 1 berättade i dag Frankrikes miljöminister Ségolène Royal att slumpvisa tester av 100 franskregistrerade bilar kommer att inledas under nästa vecka.

Bilarna som ska testas väljs ut genom lottdragning utifrån registreringsnumret. En oberoende arbetsgrupp tillsätts för att utvärdera testerna.

Volkswagens utsläppsbluff

Miljöministern sade också att biltillverkarna stöder initiativet eftersom det ligger i deras intresse att vara ”transparenta” i den här frågan.

’Förbjud dieselbilar’

Ledaren för det franska miljöpartiet ”Les Verts” har krävt att dieseldrivna bilar ska förbjudas i Frankrike från 2025. Det förslaget avfärdar dock Ségolène Royal.

– Det är inte seriöst. Man kan inte behandla så allvarliga problem genom ideologiska slagord på bekostnad av franska intressen, säger hon i intervjun.

Däremot medger Ségolène Royal att man inte ska främja användandet av diesel som drivmedel. Till saken hör att dieseldrivna är vanligare i Frankrike än i många andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet