Thiabult de Montbrial vid den franska säkerhetspolitiska tankesmedjan CRSI. Foto: Karin Axelsdotter Olsson/SVT

Franske säkerhetsexperten: ”Det här är bara början”

Uppdaterad
Publicerad

– Attentatet i fredags var väntat. Men att det var multipla mål och självmordsbombare var mer oväntat. Det kommer att hända igen. Antingen de närmaste dagarna eller om några veckor. Det säger den franske säkerhetsexperten Thiabult de Montbrial till SVT Nyheter.

Thiabult de Montbrial är ordförande för den säkerhetspolitiska tankesmedjan CRSI (Centre de Reflexion sur la Securité Intérieurre) och det är en dyster verklighet som han beskriver.

Enligt honom är det här bara början. Efter 70 år av fred i västra Europa har nu terrororganisationen IS förklarat krig mot ”vårt fria samhälle”, som de Montbrial uttrycker det.

Terrordåden i Paris

– Vi fransmän är vana vid attentat sedan 70-80-talet, men nu är det annorlunda när det är våra egna medborgare som dödar oss, säger de Montbrial.

– Det är inte ett tredje världskrig utan något nytt där vi ännu inte kan se någon helhet.

”Friheten ett hot mot oss själva”

Den franska säkerhetspolisen har fått en del kritik, bland annat av den israeliska professorn Boaz Ganor, för att den för ensidigt har riktat in sig på ensamvargar och att de gick i ”viloläge” efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo för tio månader sedan.

De Monbrial är benägen att hålla med om kritiken. Samtidigt är det här så nytt och komplext och något facit för anti-terrrorarbete inte finns, menar han och tillägger:   

– Vi är en fredsgeneration och vi har inte den stora bilden. Vår frihet har blivit ett hot mot oss själva. Det kommer hända igen. Antingen de närmaste dagarna eller om några veckor. Och likande attentat kommer att hända i Sverige också.

”IS ska dödas”

Tusentals unga europeer strider för IS i Syrien och Irak, men i våras gav deras ledare order om att kriget ska föras även i Europa.

Att Frankrike nu är i krig mot terrorn står klart, men egentligen är det tydligare än så, menar de Montbrial:

– När premiärminister Manuel Valls säger: ”Vi ska förgöra IS” betyder det att vi ska döda dem. Politikerna talar bara inte klarspråk, säger han.

Den franska säkerhetstjänsten har 5.000-6.000 franska medborgare under sin radar. De i sin tur har, med stor sannolikhet, i sin tur 100.000-tals anhängare, enligt de Montbrial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet