Fredspriset går till Barack Obama

Uppdaterad
Publicerad

Många drog efter andan när det stod klart vem som tilldelas Alfred Nobels fredspris 2009. USA:s president Barack Obama belönas för sina extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.

Presidenten väcktes innan gryningen i Washington av Vita husets talesperson Robert Gibbs, som ringde till presidenten med beskedet om fredspriset enligt Reuters.

-Presidenten känner ödmjukhet att bli utvald av kommittén, sade Gibbs.

En av Obamas närmaste rådgivare, David Axelrod, kommenterade omvärldens förvåning över valet med att svara: ”det är vi också”.

Den norska Nobelkommittén lägger särskild vikt vid Obamas vision och hårda arbete för en värld utan kärnvapen.

Obama har som president skapat ett nytt klimat i internationell politik, skriver kommittén. Internationell diplomati har återfått en central position, med en betoning på FN:s och andra internationella organs roll.

Prisas för kamp mot kärnvapen

Kommittén har också fäst ”särskilt stor vikt vid Obamas vision om och arbete för en kärnvapenfri värld”. Det är också ”väldigt sällsynt att en person i samma utsträckning som Obama har fångat världens uppmärksamhet och skapat sådant hopp om en bättre framtid”.

Rekordmånga kandidater

Beskedet från den norska Nobelkommittén innebär sannolikt också att Barack Obama kommer till Sverige i december. Det har tidigare varit kutym att fredspristagarna kommit till Stockholm för ett möte med den svenske kungen, efter prisceremonin i Oslo.

Kandidaterna var rekordmånga, 205 stycken, inför årets nobelpris. Många namn fanns med i spekulationerna. Zimbabwes nuvarande premiärminister Morgan Tsvangirai och hörde till favoriterna.

Få framhöll Barack Obama i förhandsspekulationerna. Anders Lindqvist, SVT:s reporter på plats i Oslo, kallade valet av Obama för en sensation.

Arbete mot massförstörelsevapen

2007 startade Obama, som då var senator, Lugar-Obamas ett nedrustningsinitiativ tillsammans med den republikanske kollegan Dick Lugar. Initiativet har fått statliga pengar till program som bland annat förstör vapenlager, letar upp massförstörelsevapen och arbetar med nedrustningsstrategier.

2005 reste Lugar och Obama tillsammans till Ryssland, Ukraina och Azerbajdzjan för att studera projekt inom det så kallade Nunn-Lugar-programmet, ett omfattande arbete för destruktion av exsovjetiska massförstörelsevapen, som Dick Lugar driver tillsammans med den tidigare senatorn och demokraten Sam Nunn.

Nunn och Lugar har många gånger nämnts i spekulationerna om vem som får fredspriset.

Flera USA-presidenter har belönats

Obama är den 21:e amerikan som föräras Nobelpriset enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Han är också den tredje sittande USA-president som får det. De tidigare är demokraten Woodrow Wilson, prisbelönt 1919, och republikanen Theodore Roosevelt, som fick priset 1906.

Dessutom fick Jimmy Carter Nobels fredspris 2002. Demokraten Carter var president 1977-81.

TT/SVT

De tio senaste fredspristagarna

2009 USA:s president Barack Obama

2008 Finländske fredsmäklaren Martti Ahtisaari

2007 FN:s klimatpanel IPCC och Al Gore

2006 Bangladeshiern Muhammad Yunus och hans Grameen Bank för fattiga

2005 Internationella atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei

2004 Kenyanska miljökämpen Wangari Maathai

2003 Iranska advokaten Shirin Ebadi

2002 USA:s expresident Jimmy Carter

2001 FN och dess chef Kofi Annan

2000 Sydkoreas president Kim Dae-Jung

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.