Frisläppt pilot symbolisk seger för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Frisläppandet av den kvinnliga helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko från ryskt fängelse har stort symbolvärde för Ukraina. Det är en personlig seger för en hårt åtsatt president Porosjenko och en ljusglimt för många ukrainare.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Nadezjda Savtjenko flögs tillbaka till Ukraina i president Petro Porosjenkos flygplan. Han har hela tiden lovat att få henne fri.

Nadezjda Savtjenko frigavs i en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. President Vladimir Putin sa i ett uttalande att humanitära skäl ligger bakom beslutet att benåda Nadezjda Savtjenko.

Två fängslade ryssar, som Ukraina hävdar tillhör ryska elitförband, släpptes i utbyte mot Savtjenko.

Dömd för mord

Hon dömdes i mars till 22 års fängelse för mord på två ryska journalister i östra Ukraina 2014. Savtjenko har hela tiden förnekat anklagelserna och har hungerstrejkat vid flera tillfällen.

Nadezjda Savtjenko är helikopterpilot men anmälde sig som frivillig att slåss i östra Ukraina när konflikten med Ryssland började. De ryska åklagarna anklagade henne för att ha riktat artilleri mot en vägkorsning där de två ryska journalisterna fanns.  Savtjenko menar att hon redan gripits av proryska rebeller när händelsen inträffade.

Nationalhjälte

Nadezjda Savtjenko eller Nadja som hon kallas har blivit en hjältefigur, en symbol för det ukrainska motståndet mot Ryssland.

I Ryssland är bilden den motsatta. Hon betraktas som en ukrainsk extremist med blod på sina händer.

Propagandakrig

Nadezjda Savtjenkos fall har utnyttjats hårt i det pågående propagandakriget mellan de två länderna.

Ukraina har hävdat att hon som krigsfånge borde friges enligt överenskommelsen om vapenvila i östra Ukraina. Och omvärlden har fördömt fängelsedomen mot henne.

Under sin nära två år långa fångenskap har Savtjenko blivit invald som ledamot i parlamentet, Radan. Hennes politiska betydelse går inte att underskatta i ett land där många är starkt desillusionerade.

Vapenvilan i östra Ukraina fungerar dåligt. Det är få som ser några framsteg i konflikten med Ryssland om östra Ukraina. Eller några framsteg i Ukrainas egen utveckling. Korruptionen är utbredd och de politiska kriserna i Kiev avlöser varandra. Omvärlden är upptagen med Syrienkriget och flyktingkrisen och kan inte ägna lika mycket kraft åt Ukrainas problem.

Ryssland har dessutom haft militära och diplomatiska framgångar med sin insats i Syrien. Moskva gör sig oumbärligt som fredsmäklare och som allierad i kampen mot IS. De internationella protesterna mot ryskt agerande i Ukraina är något nedtonade, i skuggan av en för tillfället hetare konflikt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.