Foto: TT

Michelle Obama fick taket att lyfta på Clintons valmöte

Uppdaterad
Publicerad

När mindre än två veckor återstår av valkampanjen står de för första gången på samma scen, Hillary Clinton och Michelle Obama. Jubel när de tillsammans gör entré. Mera jubel när Hillary talar. Och så lämnar hon podiet till USA:s första dam, och taket på sportarenan i Winston-Salem, North Carolina är nära att lyfta.

North Carolina är en ”svingstat”. Här vann Barack Obama för åtta år sedan. Men republikanen Mitt Romney tog hem delstaten i valet senast 2012. Och nu hårdsatsar de båda kampanjerna. Donald Trump valtalade här i onsdags. Bill Clinton turnerade med buss under början av veckan och i går kväll var det för första gången Hillary och Michelle tillsammans.

Långa köer

Köerna ringlade långa i timmar före mötet i arenan med femton tusen sittplatser. Inte minst hade många kommit för att höra kampanjens ”moraliska kompass”, ett omdöme om Michelle Obama efter hennes nu berömda uttalande ”when they go low you go high”, med tydlig syftning på den republikanske kandidaten Donald Trump.

USA-val 2016
Hillary Clinton-supportrar vid hennes möte i North Carolina. Foto: Lars Moberg

Ska mobilisera väljarna

Enligt de senaste opinionsmätningarna leder Hillary Clinton i North Carolina liksom hon gör nationellt. Men delstaten har en stor andel minoritetsväljare. De flesta afro-amerikaner och latinos röstar på Demokraterna. Men bland grupperna finns många soffliggare. Och nu lämnas ingenting åt slumpen. Nu handlar det om att få folk att gå och rösta.

Rockstjärnestatus för Michelle Obama

Den här valkampanjen beskrivs ibland som negativt historisk med två kandidater, Clinton och Trump som av skilda anledningar har rekordhöga impopularitetssiffror. Rockstjärnestatus däremot, åtminstone bland väljare på vänsterkanten har just nu kvällens ”surrogattalare”, Michelle Obama.

– Hon var fenomenal, säger en vit något äldre kvinna, Dianne Toxler, om Michelle Obamas framträdande.    

– Fantastiskt med två så starka kvinnor tillsammans, säger afro-amerikanen Teri Scales.

”What about him?”

Glada miner på Hillary Clinton och Michelle Obamas valmöte i North Carolina. Foto: Lars Moberg

Men Donald Trump då?, försöker jag och tilltalar Phonetta Bryan Jones som har finurlig min och stort afrohår.

– Trump, yeah, what about him?

Ungefär, Trump vem är det?

Och så ett jättegarv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet