Sam Bankman-Fried förväntas bli utlämnad till USA efter gripandet på Bahamas. Foto: Tom Williams/AP/TT

FTX-grundaren åtalas – riskerar fängelse i 115 år

Publicerad

Sam Bankman-Fried, grundaren av den kollapsade krypohandelsplatsen FTX, åtalas för bland annat bedrägeri och penningtvätt. Åtalet som presenterats i en domstol i New York kan innebära uppåt 115 år i fängelse om han döms på alla åtalspunkter.

Beskedet att den tidigare kryptomogulen åtalas kom dagen efter nyheten att han begäran på av amerikanska myndigheter greps på Bahamas. Bedrägerierna ska enligt de amerikanska myndigheterna ha pågått sedan maj 2019 tills att FTX ansökte om konkurs i november 2022.

Från att som högst varit värderat till 32 miljarder dollar beräknas kryptoföretaget nu vara skyldig 3,1 miljarder dollar till sina främsta investerare.

Sam Bankman-Fried har i media fortsatt förneka anklagelser om brott:

– Jag har inte bedragit något medvetet, jag tror inte att jag har utfört några bedrägerier. Men jag var helt klart inte så kompetent som jag trodde, sa han i en intervju med BBC.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag önskar att jag tagit mer ansvar för att förstå vad som hände”, säger FTX:s grundare Sam Bankman-Fried. Foto: ABC/GMA/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.