Regalskeppet Kronan sjönk utanför Öland 1676. På bilden två sjömanskistor som tidigare har grävts fram ur akterskepp. Foto: TT

Fyndet i vraket: fränt doftande ost

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har gjort nya fynd från regalskeppet Kronan utanför Öland. Bland det som bärgats finns ett antal gulddukater, en guldring med rosettslipad diamant – och något som kan vara ost.

Nedtryckt i leran hittades ett tennkärl med ett gängat tennlock, skriver Kvällsposten. När det tagits upp, och trycket förändrades, pös det lite ur locket.

– Vi tror att det är något fett eller någon mejeriprodukt, smör eller ost, säger Lars Einarsson, projektledare för Kronanprojektet, och beskriver doften:

– Det luktar som en blandning av jäst och roquefortost, säger han till Kvällsposten.

Förliste 1676

Tidningen Barometern beskriver det fränt doftande innehållet i tennkärlet som ”en vit, tjock, kladdig och fet gegga”.

Örlogsfartyget Kronan förliste under slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676. Sedan det upptäcktes 1980 har regelbundna dykningar gjorts i vraket och mängder av föremål har bärgats.

Nu är förhoppningen att analys på ett laboratorium ska kunna bekräfta innehållet i burken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.