Räddningstjänst utanför nöjesparken Dreamworld på Australiens östkust. Foto: TT

Fyra döda på nöjespark i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer omkom efter en olycka på nöjesparken Dreamworld på Australiens östkust, rapporterar AP. Personerna ska ha kommit i kläm när de åkte i forsfärden Thunder River Rapids. Nöjesfältet stänger nu på obestämd tid.

Vid halv åtta-tiden bekräftade polisen i Queensland att fyra personer, två kvinnor och två män mellan 30 och 40 år, hade avlidit efter olyckan vid Australiens största nöjespark Dreamworld.

– Det här är en mycket sorglig dag för vår stad. Våra tankar går till de drabbades familjer, sade Tom Tate, borgmästare i staden Gold Coast i ett uttalande.

Slungades ut

Orsaken till olyckan tros vara att ett av de däckformade flottar som besökarna färdas med genom forsfärden Thunder River Rapids, oväntat vänts upp och ned på det transportband som för flottarna upp från vattnet.

Enligt räddningspersonal på plats verkar det som att två av offren slungades ur däcket medan de två andra fastnade och klämdes, men några exakta detaljer finns ännu inte, rapporterar TT.

Ett vittne berättade efteråt för Australian Broadcasting Corp. att hon precis skulle åka med attraktionen när hon såg gråtande människor springandes därifrån.

– Jag pratade med en av dem och han sade att det hade varit flotten framför honom, hela den hade slungats upp och ned, och alla hade börjat skrika”, sade hon.

Håller stängt

Parken kommer att hålla stängt och i ett uttalande från parken meddelade man att: ”Dreamworld arbetar med att så snabbt som möjligt utreda vad som hänt i nära samarbete med räddningspersonal och polis”.

Andra olyckor på nöjesfält

– Åtta barn och två vuxna skadades i Skottland tidigare i år när en vagn störtade från berg- och dalbanan Tsunami. Vagnen lossnade från sitt spår, störtade sex meter mot marken och landade på en annan åkattraktion.

– Sommaren 2014 dog en 18-årig isländsk turist efter att han slungats ur berg- och dalbanan Inferno i spanska Benidorm. Olyckan ska ha berott på ett fel på 18-åringens säkerhetssele. Samma attraktion finns på svenska Gröna Lund under namnet Insane och höll stängt under dagarna efter efter den spanska olyckan.

– 2006 skadades 21 personer på svenska Liseberg efter att två tåg på en berg- och dalbana krockat. Olyckan berodde enligt Liseberg på att en kedja gått av. Flera av de skadade var barn fick föras till sjukhus, dock utan allvarliga skador.

– Dödsolyckor vid svenska nöjesfält är ovanliga men 2006 avled en 23-årig parkarbetare efter att han blivit påkörd av ett berg- och dalbanetåg på Parken Zoo i Eskilstuna. Ett annat sällsynt exempel är från 1997 då en 17-årig flicka omkom efter hon slungats ut ur en karusell på ett tivoli i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.