En av de omkomna på en strand utanför Bodrum. Foto: TT

Fyra gripna misstänkta för Alans död

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har gripits i Turkiet misstänkta för att vara ansvariga för att en båt kapsejsade som tog 12 människors liv. En av de omkomna var Treårige Alan Kurdis som sköljdes upp på en strand i Turkiet i onsdags.

De misstänkta människosmugglarna sitter i förvar i staden Mugla i sydvästra Turkiet, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolou. De ska härröra från Syrien och greps i en båt vid hamnstaden Bodrum.

Bodrum är en plats där många flyktingar samlas i ett försök att ta sig till den grekiska ön Kos.

Av de tolv som drunknade var åtta barn som försökte ta sig över Egeiska havet. Under årets fem första månader har 42.000 flyktingar till Grekland med båt, enligt FN.

”Tragik och smärta”

Bilden på den drunknade treåringen har upprört många, en av dem är statsminister Stefan Löfven.

– Bilden på Alan Kurdi rymmer så mycket tragik och smärta. Jag tänker på det fruktansvärda som pojken har varit med om, på hans familj, på alla som nu är på flykt, och på vad vi måste göra i Europa och världen, säger statsministern.

Alla kan göra något

Stefan Löfven vill använda sorgen och frustrationen till handlingskraft och säger att det nu krävs kraftfulla åtgärder från EU så att alla länder tar ansvar för människor på flykt.

– Alla kan göra någonting. Jag har dessutom förmånen att vara statsminister i ett land som har högt förtroende i de här frågorna. Sverige gör mycket. Alltifrån räddningsinsatser på Medelhavet till ett solidariskt flyktingmottagande. Det kommer vi fortsätta med.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.