– Vi har försökt med stängsel. Nu bygger vi en mur, säger Robert Goodwill, Storbritanniens migrationsminister. Foto: TT

Storbritannien vill bygga mur mot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien vill bygga en fyra meter hög och en kilometer lång mur längs vägen vid det stora flyktinglägret i den franska hamnstaden Calais för att hindra flyktingar att ta sig ombord på lastbilar som är på väg till Storbritannien.

Det är inte bara Donald Trump som vill bygga en mur för att hindra människor att ta sig in i ett nytt land i jakt på ett bättre liv. Nu tar Storbritannien efter. Enligt The Guardian ska arbetet med den nya muren som ska gå längs med vägen till franska Calais hamn, börja denna månad. Vägen går ner i tunneln som går under Engelska kanalen till brittiska Dover och har blivit en plats för migranter som försöker ta sig ombord på lastbilar på väg till Storbritannien.

Britterna betalar

Storbritanniens nya migrationsminister Robert Goodwill talade i parlamentet på tisdagen och sa att den fyra meter höga muren ska ersätta de nuvarande stängslen som inte hjälper.

– Folk kommer fortfarande igenom. Vi har försökt med stängsel. Nu bygger vi en mur, sa Robert Goodwill.

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd meddelar att Storbritannien kommer att finansiera muren men att det är upp till fransmännen att bestämma hur arbetet ska gå till.

Kritiserats

Oppositionen har kritiserat muren och Labourpartiets Chuka Umunna har liknat den vid den amerikanska presidentkandidaten Donald Trumps förslag att bygga en mur mellan USA och Mexiko.

– Jag kan omöjligen kommentera det, svarar Amber Rudd på kritiken.

Enligt BBC har den brittiska regeringen inte velat kommentera hur mycket muren kommer att kosta men enligt tv-kanalens källor ska prislappen ligga på 1,9 miljoner pund – drygt 21 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.