Foto: TT

G20-länderna: ”Brexit skulle bli en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Om britterna röstar för ett utträde ur EU i juni, så blir en redan mörk syn på världsekonomin än mörkare. Det anser G20-länderna som just nu möts i Shanghai.

”En chock” – så beskrivs en eventuell Brexit, ett brittiskt utträde ur EU, av medlemmarna på det pågående G20-mötet i Shanghai.

Synen på världsekonomin är inte speciellt ljus och den skulle bli ännu mörkare om britterna säger ”no” till EU den 23 juni när det ska folkomröstas. Det fastslår medlemmarna i G20-gruppen i den kommuniké som presenterades på lördagen i samband med mötet i Shanghai, Kina.

Brittisk EU-omröstning

Stor råvarurisk

Konsekvenserna av Brexit lyfts upp tidigt i kommunikén som en stor risk liksom sjunkande råvarupriser och förändringar när det gäller kapitalflöden.

”Världsekonomin är ojämn och långt ifrån vår ambition när det gäller stark, hållbar och balanserad tillväxt. Vi har enats om att mer behöver göras för att uppnå global tillväxt”, lyfter man fram i kommunikén.

Ny policy för valutainformation

Bland åtgärder som nu ska ske märks att G20-medlemmarna på förhand ska informera varandra om policybeslut som kan leda till valutadevalveringar, meddelade ordföranden bland eurozonens finansministrar, Jeroen Dijsselbloem.

Överenskommelsen ska ha kommit fram efter oro bland vissa ledare för devalveringsåtgärder i främst Kina och Japan. Utöver detta framkom även att man gemensamt ska ”använda alla verktyg för att stärka tillväxten och den ekonomiska stabiliteten”.

Turbulent börsår

Inför G20-mötet i Shanghai, Kina, har det varit ett rejält skakigt börsår – det värsta sedan 1930-talet om man räknar stora upp- och nedgångar enligt mätningar. Ledande världsbörser ligger efter två turbulenta månader på minus allihop.

Det nedtryckta oljepriset, som fallit med cirka 70 procent på ett och ett halvt år, bidrar till ökad tillväxt i västvärlden. Men det skakar ändå marknaden rejält, då det slår hårt mot tillväxtländer som är beroende av oljeintäkter för statsfinanserna och riskerar att skapa valutakriser och likviditetsproblem som sprider sig på finansmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet