Foto: TT

Gambia lämnar ICC

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett afrikanskt land väljer att lämna den internationella domstolen.

Gambia ska lämna Internationella brottmålsdomstolen (ICC), uppger landets regering, som anklagar världsorganisationen för att endast åtala afrikaner.

– Denna åtgärd motiveras av det faktum att ICC, trots att den kallas den internationella brottmålsdomstolen i själva verket är en internationell domstol för kaukasier, för förföljelser och förnedring av människor av färg, särskilt afrikaner, sade landets informationsminister Sheriff Bojangi i en tv-sändning i den statliga televisionen.

Tredje landet på några veckor

Uttalandet från det västafrikanska landet, vars president har uppmanat domstolen att undersöka fall där afrikanska migranternas dött på Medelhavet, kommer bara några dagar efter att Sydafrika sagt sig lämna ICC.

Burundi har tidigare uppgett att det ska lämna ICC, något även Kenya överväger.

Fakta: ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Romstadgan från 1998, som lägger grunden för ICC, skrevs under av 120 länder. För att den skulle träda i kraft krävdes att minst 60 länders parlament godkänt den, ett mål som nåddes 2002. Det är endast brott begångna därefter som kan tas upp.

Det är medlemsländerna själva, eller FN:s säkerhetsråd, som kan föra olika händelser till ICC för utredning.

ICC har ingen egen polisstyrka utan bygger på medlemsländernas vilja att agera genom att till exempel lämna ut misstänkta.

Tre av FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmar, USA, Kina och Ryssland deltar inte i ICC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.