Gärningsmannen en tystlåten enstöring

Uppdaterad
Publicerad

Gärningsmannen bakom attacken i Nice i går kväll har formellt identifierats av franska myndigheter som Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Det rör sig om en 31-årig man bosatt i Nice med uppehållstillstånd i landet. Han är tidigare känd av den franska polisen för brott kopplat till vapen, våld, hot och stöld men inte för terrorism.

Det var vid 17-tiden som franska åklagare gick ut med uppgiften om Mohamed Lahouaiej Bouhlels identitet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Lastbilen han använde för att meja ner människor på Promenade des Anglais i Nice vid 22.30-tiden i går kväll hade han hyrt två dagar tidigare. På övervakningsbilder kan man se när han påbörjar sin resa mot strandpromenaden från bergen kring Nice.

Attack i Nice 2016

Väl i Nice forcerade säkerhetsavspärrningarna när han körde ner strandpromenaden.

Inte känd för radikal islamism

Efter att ha kört in i folkmassan hoppade Mohamed Lahouaiej Bouhlel ur lastbilen och öppnade eld. Han sköts sedan till döds av polisen. De sprängvapen som fanns i bilen visade sig senare vara attrapper. Motivet för dådet är fortfarande inte känt.

Mannen är inte känd av den franska underrättelsetjänsten och finns inte med på någon lista över misstänkta terrorister.

Tunisiska säkerhetskällor säger till nyhetsbyrån Reuters, att mannen kommer från staden Msaken i Tunisien och inte var känd för radikala islamistiska åsikter. Han var heller inte känd av de tunisiska myndigheterna.

Enligt säkerhetskällorna var han gift och hade tre barn men de de har ingen uppgift om när han senast var bosatt i landet. Dock säger de att senast han besökte Msaken var för fyra år sedan.

Tystlåten enstöring som skrämde grannarna

Mohamed Lahouaiej Bouhlel var bosatt i ett fyravåningshus i det populära området des Abattoirs väst om Nice.

Ett tiotal grannar som nyhetsbyrån Reuters talat med, beskriver honom som en tystlåten enstöring som alltid tog upp sin cykel till lägenheten samt ägde en skåpbil.

En granne berättar att han inte verkade vara en religiös person och att han ofta gick i shorts. Ibland bar han stålhättade skor enligt en annan granne. En grannfamilj berättar att han aldrig hälsade tillbaka.

Ytterligare en annan granne var misstänksam mot mannen då hon tyckte att han tittade på hennes två döttrar på ett sätt som skrämde dem. Han var alltid ensam och kom och gick ganska ofta, enligt samma granne.

Bad få låna grannens brevlåda

En fjärde granne ger en mer nyanserad bild av honom. Hon berättar att han alltid var vänlig mot henne men att hon uppfattade hans beteende som lite konstigt.

Han hade bett att få låna hennes brevlåda, något som hon tyckte var absurt. När hon blev misstänksam och nekade började han behandla henne som en elak person.

När hon sedan hörde om attacken frågade hon sig omedelbart om inte han var inblandad i den.

”En dag ska ni höra talas om mig”

Tidningen L'Express rapporterar kusliga uppgifter om Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Tidningen har pratat med Bouhlels granne Wissam, som säger att gärningsmannen drack alkohol med en kollega i går kväll, före dådet. Ett bråk ska ha brutit ut och kollegan ska ha sagt att Mohamed Lahouaiej Bouhlel var värdelös, till vilket han svarade ”en dag ska ni höra talas om mig!”

Dömdes i mars i år

Enligt den franska tidningen Le Figaro online, ska Mohamed Lahouaiej Bouhlelha arbetat som chaufför och varit kurir åt polisen i Nice. Enligt tidningen ska han ha dömts i mars i år för en våldshandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet