Polis bär ut saker från flyktingboendet där den 27-årige gärningsmannen bodde i Ansbach, Tyskland. I bostaden hittades bland annat material för att tillverka bomber. Foto: TT

Gärningsmannen hade IS-video och bombmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige syriske mannen som sprängde sig själv och skadade femton personer i Ansbach i Tyskland uttalade hot mot tyskar och svor trohet till terrorgruppen Islamiska staten. IS har tagit på sig dådet.

Polisen har sökt igenom det flyktingboende som mannen bodde på i Ansbach och gjort flera fynd som tyder på att dådet var planerat sedan innan, berättar Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, från kristdemokratiska partiet CSU.

Den 27-årige mannen bar på en sprängladdning i sin ryggsäck, och sprängde sig själv i luften vid ingången till en musikfestival i Ansbach i delstaten Bayern. Femton personer skadades och 27-åringen avled.

Självmordsdåd i Ansbach

Die Welt hänvisar till inrikesminister Herrmann och skriver att en mobiltelefon hittats i 27-åringens lägenhet, och i telefonen finns en video där 27-åringen uttalar hot.

Hotar med hämndaktion

Mannen hotar med att utföra en hämndaktion mot tyskar, eftersom gärningsmannen anser att tyskar mördar muslimer. I en första översättning heter det att mannen ska utföra hämndaktioner i Allahs namn, skriver Die Welt och hänvisar till inrikesminister Herrmann.

IS tar på sig dådet

Merkur.de citerar också inrikesministern och skriver att 27-åringen svurit trohet till terrorgruppen Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Nürnbergs polischef meddelar att polisen även hittade en laptop med ”våldsamma bilder som kan kopplas samman med IS”. I lägenheten fanns även två ytterligare mobiltelefoner som innehöll filmer med våldsamt islamistiskt budskap, skriver Die Welt.

Via nyhetsbyrån Amaq News Agency, som uppges vara Islamiska staten språkrör, meddelar IS att man tar på sig dådet i Ansbach, rapporterar Reuters.

Material för bombtillverkning

Det fanns även material som kan användas för att tillverka ytterligare bomber, exempelvis lödkolvar och batterier.

– Sammanfattningsvis pekar de här fynden på att det var en terroristattack med islamistisk bakgrund. Det är dock fortfarande en öppen fråga om det finns någon koppling till någon islamistisk grupp, säger Joachim Herrmann (CSU) och hänvisar till att utredningen pågår.

Inga bevis för koppling till IS

Polischefen Roman Fertinger hävdar att det än så länge inte finns några bevis för att mannen haft kopplingar till någon terroristgrupp, skriver Die Welt.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière sa på måndagseftermiddagen att han inte ville utesluta kopplingar till IS, men inte heller utesluta att gärningsmannen utförde dådet för att han var psykiskt sjuk. Det kan röra sig om en kombination av dessa båda faktorer, menade de Maizière.

Avslag på asylansökan

27-åringen kom till Tyskland från Syrien och staden Aleppo för två år sedan. Mannen sökte asyl i Tyskland, men fick avslag för ett år sedan, bekräftar bayeriska myndigheter. På grund av säkerhetsläget i Syrien har han inte kunnat utvisas, utan var inhyst på ett boende i Ansbach, enligt polisen.

Skulle utvisas

Vid tidpunkten för sprängdådet stod klart att 27-åringen skulle utvisas till Bulgarien, där han fick asyl redan 2014. På grund av hans psykiska hälsa hade beslutet skjutits upp. Mannen hade bland annat försökt begå självmord. Men i juli i år skulle beslutet verkställas, bekräftar den bayeriska inrikesministern.

27-åringen hade fått beskedet den 13 juli och den 27 juli skulle beslutet verkställas. Han hade inte överklagat beslutet, skriver Merkur.

Psykiska problem

Mannen var känd hos polisen och har dömts för narkotikabrott och misshandel. Han var också känd för att må psykiskt dåligt. Vid två tillfällen har 27-åringen försökt begå självmord och hade fått psykiatrisk vård kort tid före självmordsdådet, berättar polisen.

Die Welt skriver att mannen hade krigsskador när han kom till Tyskland för två år sedan. Under obduktionen ska splitter ha hittats i hans fötter och ben. En speciell grupp inom polisen utreder just nu om mannen tjänstgjort inom militären och om han har några kopplingar till terroristgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självmordsdåd i Ansbach

Mer i ämnet