Övervakningsbilden på den misstänkte som polisen efterlyser för dåden i köpcentret. Foto: TT

Gärningsmannen i Seattle fri – polisen vädjar om hjälp

Publicerad

Den man som sköt ihjäl fem personer i gallerian Cascade Mall i Burlington, USA, är fortfarande på fri fot. Polisen, som släppt en bild från en övervakningskamera på mannen, vädjar nu till allmänheten om tips. Samtidigt säger man att inget tyder på en terrorkoppling.

Larmet kom vid 19.20, lokal tid, på fredag kväll. Den misstänkte gärningsmannen kom obeväpnad till shoppingcentret – tio minuter senare klev han in i en butik med ett gevär och började skjuta omkring sig.

På polisens bild av den misstänkte syns en mörkhårig man i 20-årsåldern i t-tröja, fotograferad snett från ovan.

Vädjar till allmänheten

Ett vapen har hittats på platsen. Mount Vernon-polisen beskriver det vara av typen jaktgevär. En rekonstruktion av händelseförloppet kommer att göras på platsen.

– Vi har ingen identitet på personen ännu. Vi behöver allmänhetens hjälp, säger polischefen Chris Cammock, enligt AP.

Motivet till dådet är oklart.

De lokala polismyndigheterna har tagit hjälpt av FBI. Enligt Michael Knutson på FBI i Seattle finns det dock inget som tyder på att massmordet har någon koppling till terrorism.

Gärningsmannen hann fly från platsen innan polisen var framme. Gallerian och omgivningen har genomsökts av polisen med hjälp av helikopter och hundar, utan resultat.

Fyra kvinnor i varierande åldrar dog enligt polisen inne i varuhuset Macy's, där gärningsmannen sköt. Det femte offret, en vuxen man, avled på sjukhus på lördagsmorgonen. Offren är ännu inte identifierade.

Samhälle i chock

Folk i och kring Burlington i USA-delstaten Washington uppmanades hålla sig inomhus efter det blodiga vansinnesdådet i gallerian Cascade Mall. Två lokala festivaler som skulle hållas under helgen har ställts in, skriver Seattle Times.

Burlington har drygt 8.000 invånare och massmordet i köpcentret har skakat om det lilla samhället.

– Det finns människor som vaknar upp nu på morgonen och deras värld har förändrats för alltid, Staden Burlington har troligen förändrats för alltid, menar borgmästaren Steve Sexton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.