Foto: SVT

”Genuin ovilja att betala skatt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu fem år sedan Grekland röstade om det första åtstramningspaketet för att rädda ekonomin. Men obetalda skatter är fortfarande ett stort problem för staten. Hundratals miljarder uteblir varje år. SVT har besökt hamnstaden Pireus där oviljan att betala skatt är stor.

I hamnstaden Pireus ligger lyxbåtarna på rad. Greklands viktigaste hamn, men staden bidrar inte till att hålla landet flytande. Inkomsterna är höga – skatteindrivningen låg. 

– Ingen här betalar skatt. Det finns inga pengar, det finns inget system för det, säger sjökaptenen Nikos Kouvaros.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Skattesmitning är Greklands största problem, säger bartendern Marius Manoulis.

Det ständiga skattemisslyckandet i Grekland är en av förklaringarna till att den tidigare regeringen i slutet av 2013 godkände ett paket med skattehöjningar.

Sverige försökte bistå

2012 började EU:s särskilda slagstyrka arbeta med att hjälpa grekerna driva in skatt och även svenska myndigheter har försökt att hjälpa grekerna vässa sina metoder för skatteindrivning. Experter från Skatteverket, Tullen och Kronofogdemyndigheten har varit på plats, som en del i en specialsatsning att få grekerna att betala skatt.

– Det finns en genuin ovilja att betala skatt. jag tror att det går att ändra på, men det kräver ett långsiktigt, systematisk arbete på många fronter, säger Ann U Olsson, tidigare utvecklingsspecialist på Kronofogen,

Se mer i tv-inslaget ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet