En man står bakom taggtråden på den sydossetiska sidan om gränsen. Foto: AP

Georgien: Ryssland annekterar vår mark i smyg

Uppdaterad
Publicerad

Georgien anklagar Ryssland för att ha flyttat en gräns i utbrytarrepubliken Sydossetien i smyg med syfte att ta kontroll över en internationell oljeledning. ”Jag tror de har gjort det i utpressningssyfte”, säger Ingmar Oldberg på Utrikespolitiska institutet till SVT Nyheter.

Enligt Georgien har ryska trupper satt upp taggtråd och satt upp nya skyltar som markerar gränsen till den ryskstödda utbrytarrepubliken Sydossetien, längre in på georgisk mark.

Brittiska BBC skriver att gränsen flyttats 300 meter. Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om en kilometer.

Ryssland förnekar

Som en konsekvens har en del av en internationell oljeledning hamnat på mark som inte kontrolleras av Georgien.

Georgiens utrikesminister Tamart Beruchashvili har fördömt gränsförflyttningen och kallat den en fortsättning på ”en smygande annektering” av georgisk mark. I lördags deltog tusentals människor i en demonstration i Georgiens huvudstad Tblisi som en protest.

Ingmar Oldberg, Rysslandsforskare på Utrikespolitiska institutet, tror att det hela är en del i en mycket genomtänkt plan från rysk sida.

– Jag tror de har gjort det i utpressningssyfte. De vill ha något av Georgien och ytterst vill de ha infytande över Georgiens utrikespolitik, säger Ingmar Oldberg till SVT Nyheter.

Ryssland förnekar anklagelserna, men EU har i ett uttalande sagt att agerandet har lett till ”spänning i området” och att ”alla steg som kan ses som en provokation måste undvikas”.

”Agerandet kontraproduktivt”

Oljeledningen Baku-Supsa löper från Azerbaijans huvudstad Baku till Svarta havet och drivs av det brittiska oljebolaget BP.

Ryssland har haft trupper på plats i Sydossetien sedan 2008 då Ryssland och Georgien utkämpade ett kort krig. Det efter att Georgien gjort ett försök att återta kontrollen över Sydossetien.

Efter kriget förklarade sig Sydossetien självständigt och erkändes av Ryssland och ett par andra länder.

Georgiens styrs numera av en regering som anses vara mer vänligt inställd till Ryssland. Till skillnad från då Micheil Saakasjvili var president, då Georgien hade ett nära samarbete med USA och Nato. Saakasjvili förlorade presidentvalet 2013.

Ingmar Oldberg menar att det finns bättre sätt för Ryssland att agera om de vill påverka Georgien. 

– I själv verket är det här agerandet kontraproduktivt. Man bråkar med dem som skulle vara mottagliga för locktoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.