Foto: TT

Gick inte till jobbet på sex år – ingen märkte något

Uppdaterad
Publicerad

En spansk tjänsteman slutade gå till sin arbetsplats under sex års tid. Först när han skulle belönas för sina långa trogna tjänst upptäcktes frånvaron, och mannen har nu dömts att betala skadestånd på över en kvarts miljon kronor till arbetsgivaren.

Det var år 2010 som en tjänsteman skulle belönas för 20 års trogen tjänst hos myndigheterna i den sydspanska staden Cádiz. Det fanns dock ett problem. Den långa och trogna tjänsten var kanske inte så lång eller trogen som man hade uppfattat. Mannen hade nämligen inte ens kommit in till jobbet de senaste sex åren, skriver El Mundo.

Oövervakad övervakare

Tjänstemannen, som nu är 69 år och pensionerad, hade som uppdrag att övervaka byggnationen av ett vattenreningsverk i staden. Företaget ansvarigt för bygget hade dock inte sett till honom på arbetsplatsen på flera år, men antagit att han hade stannat på sitt kontor i stadshuset. Myndigheterna i staden hade å sin sida förutsatt att mannen befann sig hos byggföretaget.

För den uteblivna arbetstiden har tjänstemannen nu dömts att betala motsvarande 257.000 svenska kronor till sin arbetsgivare, vilket motsvarar mannens nettoårslön.

Skyller på mobbning

Till sitt försvar hävdar mannen att han var utsatt för mobbning av myndigheterna. På grund av politiska åsikter inom hans familj ska staden ha valt att placera honom på vattenreningsverket för att få honom ”ur vägen”.

Detta ska ha skett 1995, och enligt tjänstemannen själv så fanns det redan ett år senare ”ingenting att göra” i övervakningen, och att han därför saknat arbetsuppgifter i så mycket som 14 år. Han valde att inte anmäla arbetsbristen till myndigheterna eftersom han var rädd att inte kunna hitta ett nytt jobb vid sin höga ålder.

Hans familj hävdar också till mannens försvar att han faktiskt emellanåt gick till arbetet, men sällan hela arbetsdagar, och att han under åren i stället valde att förkovra sig inom filosofi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.