Faraostaty som hittats i en förort till Kairo. Foto: Reuters

TV: Gigantisk faraostaty hittad i Kairos slum

Uppdaterad
Publicerad

Långt ner i gyttjan i ett slumområde i Kairo har en åtta meter hög staty av den legendariske faraon Ramses II hittats. Arkeologer jublar över fyndet som man hoppas ska locka nya turister till landet.

Arkeologer från Egypten och Tyskland hittade först olika delar av statyn och fick använda grävmaskiner för att lyfta fram det stora huvudet ur leran. Arkeologerna har också hittat vad som troligen är ett par mumifierade knän av Ramses fru, Nefertari, och överdelen av en staty av hans sonson, Seti II.

Detta är ett av de viktigaste fynden på länge, enligt egyptiska myndigheter.

Ramses II gillade statyer av sig själv

Ramses II styrde för 3000 år sedan och låg bakom mängder av byggnadsverk. Han såg också till att tillverka rader av statyer och monument över sig själv under sin 66 år långa tid som regent fram till år 1213 f.Kr. Den mest kända statyn finns i tempelkomplexet i Abu Simbel.

Det nya fyndet har gjorts där soltemplet låg i den forntida staden Heliopolis, idag ett fattigt slumområde i östra Kairo. Soltemplet byggdes av Ramses II och var en av de största templen i Egypten.

Solguden skapade världen

Många delar av templet har plundrats och flyttats och en monument och obelisker har hamnat under nya byggnader i den expanderande mångmiljonstaden.

Heliopolis ansågs vara den plats där solguden bodde och det var solguden som skapade världen, enligt Dietrich Raue, som leder den tyska expeditionen, i en intervju i tidningen The Guardian.

Världens största museum

Farao Ramses II:s mumie finns i Egyptiska Museet i centrala Kairo. Om det visar sig att det nya fyndet kommer från hans tid ska statyn ges en framträdande plats vid ingången till det nya Egyptiska Museum som byggs vid pyramiderna i Giza utanför Kairo. Museet som sägs bli världens största kommer att vara klart 2018. Man hoppas att få fart på turistindustrin som minskat rejält efter de politiska oroligheterna i den arabiska vårens kölvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.