Slukhålet kapade inte bara trafiken utan också el-, vatten- och gasledningar till flera stadsdelar. Foto: TT

Gigantiska slukhålet i japanska staden reparerades helt – på bara 48 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Fukuoka i södra Japan drabbades av en katastrof hösten 2016, när ett enormt hål slukade stadens huvudgata. Det 30 meter breda och 15 meter djupa hålet reparerades dock snabbt – på endast 48 timmar.

Strax före gryningen den 8 november försvann Fukuokas huvudgata plötsligt i ett slukhål, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.

Fukuoka är den största staden på ön Kyushu i södra Japan, och utöver att jättehålet stoppade trafiken, så kapade det även el-, vatten- och gasledningar till flera stadsdelar. Hålet fylldes sedan snabbt med vatten.

”Arbetet har fortskridit utan problem”

Staden arbetade imponerande snabbt och effektivt, och den djupa kratern försvann på bara två dagar.

– Reparationsarbetet har fortskridit utan problem, sade borgmästare Soichiro Takashima, enligt lokal media.

För säkerhets skull valde staden att hålla området avstängt i ytterligare några dagar, innan gatan officiellt öppnades för trafik på tisdagsmorgonen.

Något för Trafikkontoret i Stockholm att lära?

Och utan att göra några jämförelser i övrigt kan man konstatera att Trafikkontoret i Stockholms stad möjligen skulle kunna lära av sina japanska kollegor. Trafikkontoret fick i förra veckan mycket hård kritik för den bristfälliga snöröjningen som lamslog huvudstaden under flera dagar föregående vecka.

Bland annat berättade 30-åriga Jennifer Lovehav om hur hon var fast i sin bil i 16 timmar uppslukad i total trafikförvirring.

Dessutom är det – en vecka efter rekordsnöfallet – problematiskt att ta sig fram runt om i staden.

– Det är ett eländes elände att ta sig fram just nu, säger Astrid Nilsson, 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.