IS träningsläger i Sabratha efter USA:s flygbombningar Foto: TT

Gisslan kan ha dödats vid USA-attack i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Två serbiska ambassadtjänstemän, som kidnappats, uppges ha dödats i samband med att USA:s militär flygbombade IS-mål i Libyen.

– Olyckligtvis förlorade de två livet som en konsekvens av den här attacken mot IS i Libyen, säger Serbiens utrikesminister Ivica Dacic.

Serbien har krävt en förklaring av USA, och amerikanska tjänstemän säger att målet för angreppet var ett läger för ”upp till 60” jihadister från terrorrörelsen Islamiska staten.

Sladjana Stankovic, ambassadens kommunikationschef, och föraren Jovica Stepic togs som gisslan nära kuststaden Sabratha, väster om huvudstaden Tripoli, den 8 november i fjol. Serbiens ambassadör hörde till dem som befann sig i fordonskaravanen som då angreps och som var på väg mot den tunisiska gränsen.

– Vi väntar på identifieringen av offren, så formellt kan vi inte bekräfta uppgifterna, säger Ivica Davic på en presskonferens.

USA avfärdar dock uppgifterna. En försvarstjänsteman säger till CNN att försvarsmakten inte har några uppgifter som tyder på att civila skulle ha funnits i lägret.

De amerikanska stridsflygplanen angrep det misstänkta träningslägret i västra Libyen i fredags. 49 personer dödades, bland dem Noureddine Chouchane som förmodas ha kopplingar till två dödliga attacker i grannlandet Tunisien förra året. Chouchane tros ha spelat en avgörande roll vid attacken mot Bardo-muséet i Tunis då 23 personer dödades och vid ett dåd i turistorten Sousse då 38 personer sköts ijäl på en strand. Det finns ingen officiell bekräftelse på att Chouchane dödades i den amerikanska attacken.

Men Libyens internationellt erkända regering uppskattar inte det amerikanska luftangreppet. I ett uttalande på lördagen fördömer regeringen – som är baserad i Libyens östra del – och konstaterar att det inte samordnats med libyska myndigheter och att det var ett ”flagrant brott mot den libyska statens suveränitet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.