En kvinna som saknar en anhörig efter attentatet på restaurangen. Foto: TT

Gisslandrama på café i Dhaka

Uppdaterad
Publicerad

Minst 28 personer miste livet vid gisslandramat på ett café i Dhaka, bland dessa två poliser och sex gärningsmän. Terrorgruppen Islamiska Staten, IS, har tagit på sig ansvaret för attacken.

Det var vid 22-tiden lokal tid på fredagen som minst åtta beväpnade människor gick in på caféet Holey Artisan Bakery, som ligger i diplomatkvarteren, och tog ett 20-tal personer som gisslan.

Caféet är populärt bland utlänningar som befinner sig i huvudstaden och ligger även nära en klubb som enligt flera medier är en mötesplats för nordiska medborgare.

Efter att gisslandramat pågått i tio timmar valde bangladeshisk polis att storma byggnaden.

”Intensiv eld”

Över 100 bangladeshiska poliser slog till mot de angripare som tagit gisslan på caféet. Vittnen hörde både skottlossning och explosioner när säkerhetsstyrkor på över 100 man stormade caféet.

– Operationen är över. Situationen är helt under kontroll, säger överste Rashidul Hasan, militär talesperson, till AFP, på lördagsmorgonen.

Enligt polisen kunde 13 personer som hållits som gisslan i lokalen räddas, men senare under lördagen kom uppgifter om att 22 personer i gisslan dödats i samband med dådet. Två poliser dödades under skottlossningen och sex av gärningsmännen dog vid tillslaget, uppger AFP.

Sju av de dödade ur gisslan ska vara japaner, en är indier, nio italienare och tre bangladeshier. Enligt amerikanska UD ska även en av de dödade vara amerikansk medborgare. Det är oklart hur uppgifterna om nationaliteter hänger ihop med dödssiffran.

Av de 13 gisslan som har räddats är tio bangladeshier och tre utlänningar, två personer från Sri Lanka och en japan. Polis uppger att en av de som var tillfångatagna, troligen en japan, lyckades rymma i samband med tillslaget.

IS tar på sig dådet

IS har tagit på sig attacken på sin egna propagandasida på nätet, rapporterar Reuters. Terrorgruppen har publicerat bilder på döda människor, som ska föreställa några ur gisslan.

Terrorgruppen har gjort ett uttalande om dådet och lagt upp bilder på fem personer som uppges ha varit inblandade i attacken.

”Låt folket i korsfararländerna veta att de inte är säkra så länge som deras flygplan dödar muslimer.”

Den bangladeshiska regeringen uppger att IS inte är aktivt i landet och hävdar i stället att det rör sig om inhemsk terrorism. Bangladesh har den senaste tiden drabbats av en serie mord där sekulära bloggare, aktivister inom hbtq-rörelsen och ledare för religiösa minoriteter huggits ihjäl.

– Tillvägagångssättet följer de tidigare attentat som har haft jihadistiska förtecken. Utifrån vad vi vet nu så har de inte haft tillgång till speciellt avancerade skjutvapen, det är inte alls samma typ av eldkraft som vi brukar se när det gäller Islamiska statens (IS) aktioner, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

Rad våldsdåd i Bangladesh

En rad våldsdåd har inträffat i Bangladesh den senaste tiden, då religiösa minoriteter, sekulära och bloggare utsatts för dödliga attacker, ofta utförda av personer beväpnade med machete.

Våldsdåd i Bangladesh

Fler än 40 brutala våldsdåd har skakat Bangladesh sedan början av 2015.

Ett flertal dödliga attacker har riktats mot religiösa minoriteter, sekulära och gayaktivister, ofta utförda av personer beväpnade med machete.

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters

Terrorgruppen IS har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.