Kvinnan räddades efter en timme. Foto: TT

Gisslantagare sköts ihjäl i Melbourne

Uppdaterad
Publicerad

Australisk polis sköt ihjäl en beväpnad man som tagit en kvinna som gisslan i Melbourne på måndagen. Polisen utreder händelsen som terrorism, rapporterar BBC. Ytterligare en person har hittats död.

En man som tidigare åtalats för att ha planerat ett terrorattentat i Australien sköts på tisdagen ihjäl av polisen i Melbourne under ett gisslandrama. Mannen ska ha stämt träff med en eskortflicka och sedan tagit kvinnan som gisslan.

Under dramat ringde mannen in till en tv-kanal och sade sig tillhöra IS.

– Det här är för IS, det här är för al-Qaida, ska mannen ha sagt.

Terrorrörelsen IS propagandakanal Amaq påstår att det var en IS-soldat låg bakom gisslandramat, som ett svar på uppmaningen att angripa mål i allierade länder.

Australien, som är allierat med USA och dess upptrappade krig mot IS i Syrien och Irak, har högsta beredskap för attacker från militanta extremister som återvänder från strider i Mellanöstern samt från deras anhängare.

Dramat pågick i en timme

Gisslantagaren skottskadade tre poliser under dramat som pågick i över en timme i en förort till badorten Brighton. Ingen av dem är livshotande skadad.

Polisen hade tidigare påträffat en annan man som dött av skottskador i närheten av byggnaden där dramat utspelade sig.

Den döde mannen ska ha jobbat i huset. Enligt polischefen i delstaten Victoria befann han sig troligen på fel plats vid fel tillfälle.

Polisen försökte förhandla med gisslantagaren i lägenheten och efter en timme kunde kvinnan räddas utan skador.

”Känner till att IS tagit på sig dådet”

Den misstänkte mannen var villkorligt frigiven för brott som inte var relaterade till terror när han tog kvinnan som gisslan. En domstol frikände honom för sju år sedan från misstankar planer på ett terrordåd och det fanns ingen anledning att ha honom under bevakning, berättade polisen under en presskonferens.

Polischefen Graham Ashton säger att man inte tror att attacken var planerad eller att mannen hade medhjälpare.

– Vi är medvetna om att IS har tagit på sig dådet, men de har en tendens att ta på sig ansvaret varje gång något händer. Vi känner till att det har hänt, men vi vet också att mannen gjorde uttalanden kring al-Qaida.

Premiärminister ifrågasatte frigivning

Men medan polisen var försiktiga med terrorkopplingarna var Australiens premiärminister Malcolm Turnbull tydlig med att han ansåg det vara en terrorattack.

– Det är en terroristattack och det understryker behovet att vara ständigt vaksamma, aldrig avskräckas, alltid vara trotsiga när vi kommer ansikte mot ansikte med islamistisk terrorism, sade han.

Turnbull ifrågasatte också hur någon med den misstänkte mannens bakgrund kunde få villkorlig frigivning.

På frågan vad skillnaden mellan ett våldsbrott och terror är svarade Turnbull:

– Terrorism är politiskt motiverat. Men i det här fallet uppgav gärningsmannen att han gjorde detta på uppdrag av IS och al-Qaida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.