Pansarfordon blockerar vägen till polisstationen. Foto: TT

Gisslantagning på polisstation i Armenien

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade män har tagit flera personer som gisslan på en polisstation i Armeniens huvudstad Jerevan. En person uppges ha dödats och två skadats. Gärningsmännen kräver presidentens avgång.

Gisslantagningen ägde rum på söndagsmorgonen. Både poliser och personer ur gisslan uppges ha skadats, skriver Reuters och hänvisar till armeniska nyhetsbyråer. Enligt tidningen CivilNet ska sju personer hållas som gisslan, men uppgifterna är inte officiellt bekräftade, skriver BBC.

Tv-bilder visar byggnaden omgärdad av många poliser. Bepansrade bilar spärrar av vägen fram till polisstationen.

CivilNet skriver på Twitter att en polis har dött och att två personer har skadats, enligt uppgifter från landets säkerhetstjänst. En av gisslantagarna uppger att två av deras egna har skadats samt två poliser.

Jerevans tf polischef uppges ha gått in för att förhandla med förövarna, och tros nu hållas som gisslan.

Vägar till staden ska ha stängts av, fordon kontrolleras och avvisas. Bevakningen av premiärministerns residens ska ha höjts. Gripanden ska ha gjorts på Frihetstorget i Jerevan.

Förhandlingar pågår

Gisslantagarna uppges tillhöra gruppen Sasna Dzres. I en video kräver förövarna att oppositionsledaren och den förre militäre befälhavaren Jirair Sefilian, som greps i juni, ska släppas. Han har riktat hård kritik mot Armeniens president Serzh Sargsyan och hur regeringen har hanterat konflikten mellan proarmeniska separatister och den azeriska utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Gärningsmännen kräver också att presidenten ska avgå. Dessutom uppmanar gärningsmännen armenier att ge sig ut på gatorna för att visa sitt stöd.

”Kära vänner, medborgare, den armeniska nationen, det har startat, vi gör det här för dig... Gå ut på gatorna”, säger de i videon och fortsätter:

”Vi är en enda enhet och vi kan inte nå vårt mål på egen hand. Det finns ingen annan väg än den här; vi måste ta det här steget. Vi ber er att inte lämna oss ensamma i den här saken som vi riskerar våra liv för.”

Gruppen uppger att de kommer att slå tillbaka om de blir angripna och att de inte tänker ge upp.

Förhandlingar pågår i ett försök att lösa situationen utan blodspillan.

”Falska rykten”

Landets säkerhetstjänst anklagar anhängare till gisslantagarna för att sprida falska rykten på internet om att ett väpnat uppror är på gång samt att flera andra byggnader ska ha intagits.

”Den nationella säkerhetstjänsten meddelar att sådan information är fullständigt osann”, uppger säkerhetstjänsten och fortsätter:

”Det här och alla övriga illegala aktiviteter kommer att stävjas av de rättsvårdande myndigheterna och förövarna kommer att neutraliseras och straffas av lagen.”

Etniska armenier

Nagorno-Karabach tillhör Azerbajdzjan, men en majoritet av invånarna är etniska armenier. När Sovjetstyret upphörde 1988 utbröt krig i regionen. Därefter har det varit upprepade oroligheter i området, senast i april då dussintals personer dog vid sammandrabbningar, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.