Satellitbild av förmodat nordkoreanskt fångläger Foto: Google Earth/North Korean Economy Watch

Satellitbilder avslöjar det nya fånglägret

Uppdaterad
Publicerad

200.000 nordkoreaner hålls i fångläger där de torteras och tvingas till slavarbete. Det hävdar FN:s högsta kommissarie för mänskliga rättigheter. Nu visar satellitbilder vad som tros vara ett nytt fångläger.

Navi Pillay, FN:s högste representant i människorättsfrågor, kräver att en internationell undersökning genomförs om Nordkoreas flyktingläger. Få detaljer kommer ut från Nordkorea, men enligt Navi Pillay hålls så många som 200.000 nordkoreaner i fångläger.

Enligt Navi Pillay utsätts fångarna för förtryck som inte ”har någon parallell i världen”. Det handlar om tortyr, våldtäkter och slavarbete.

Nordkorea förnekar alla uppgifter om fångläger, men områdena avslöjas av satellitbilder från bland andra Google Earth.

20 km stängsel

Nya analyser av satellitbilder tyder på att Nordkorea har uppfört ett nytt fångläger. Omgärdat av ett 20 km lång stängsel finns en anläggning som inte syntes på Googles senaste bilder av området från 2006. Analytikern Curtis Melvin pekar i sin blogg bland annat ut byggnader som kan fungera som vaktposter. Han konstaterar även att området inte finns angivet som by i någon känd atlas över Nordkorea.

Ett annat faktum som stärker misstankarna om ett nytt fångläger är att området i tre kilometer gränsar till det ökända Camp 14, ett av få fångläger som rymlingar har kunnat berätta om. Shin Dong-Huyk rymde från Camp 14, en historia som berättades av Wall Street Journal-journalisten Blaine Harden i boken ”Escape From Camp 14”.

Flera av de få fångar som lyckats fly och lämna landet arbetar med människorättsorganisationer och avslöjar detaljer om fånglägren genom att titta på satellitbilder från Google Earth.

40 procent dör

Enligt människorättsorganisationer dör omkring 40 procent av fångarna i lägren av undernäring, tortyr eller sexuellt våld. Fångarna tvingas jobba 16 timmar om dagen, ofta i gruvor.

FN-kommissarien Navi Pillay uppger att det vanligaste skälet till att nordkoreaner hamnar i fångläger inte är att det yttrar politiska åsikter, utan att de tas till fånga när de försöker lämna landet  för att komma undan svält eller för att få jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.