Foto: Skärmdump Google

Google: Idrott är en mänsklig rättighet

Uppdaterad
Publicerad

Inför invigningen av vinter-OS i Sotji har flera kritiska röster höjts mot Rysslands antigaylagar och nu har även sökjätten Google anslutit sig i en färgglad protest.

”Att få utöva idrott är en mänsklig rättighet. Alla människor ska ha möjlighet att utöva idrott, utan någon form av diskriminering och i den olympiska andan, som förutsätter ömsesidig förståelse, vänskap, solidaritet och rättvist spel”

Så skriver Google under den stora loggan som klätts i regnbågens färger. Sökjätten stämmer med det in i protesterna som ljudit mot de ryska antigaylagarna, både tidigare och inför vinter-OS i Sotji. Protesten syns nu i datorer, smartphones och surfplattor över hela världen – man har till och med ändrat loggan på den ryska sajten Google.ru.

OS i Sotji

– Google har ju sin företagsdevis ”Don't be evil”, jag tycker att det är bra att ett så stort företag tydligt markerar. Även om det kommer påverka deras affärer i Ryssland så är det viktigt att de visar att mänskliga rättigheter faktiskt är viktigare, säger nätexperten Johnny Lindqvist till SVT.

Tar ställning

Genom den färgglada loggan positionerar sig Google som ett företag som står upp för människors lika rättigheter, något nätexperten menar är ett smart drag. Men reklamfördelarna till trots tror han att man främst gör det för att sympatisera med de utsatta i Ryssland.

Eftersom att man ändrat loggan på den ryska sajten skulle det kunna skapa reaktioner i landet, men för att censurera budskapet skulle ryska myndigheter behöva blockera hela Google.

Kan de göra det?

– Ja det tror jag att de kan. Eftersom det är en totalitär stat har de ju kontroll över internettrafiken, så då kan de ju bestämma vad som kommer ut och inte kommer ut.

”Talar för sig själv”

SVT har sökt representanter för Google för att ställa frågor om den regnbågsfärgade loggan, men internetjätten hälsar att man inte vill kommentera dagens ”Doodle”, utan tycker att den talar för sig själv.

Målade naglarna i protest

Även brittiska Channel 4 har ändrat färg på sin logga, och släpper i dag en reklamfilm vid namn ”Gay mountain” där man lyckönskar alla homosexuella atleter i Sotji.

Från svenskt håll har projektet Live and let love spridits över världen, genom ett klipp där 2.000 personer stämmer in i den ryska nationalsången under vajande regnbågsflaggor. Videon på när Stockholm stadion ekar av sången har visats över 400.000 gånger på Youtube.

Även idrottare har protesterat högljutt mot lagarna. Bland annat fick höjdhopparen Emma Green Tregaro stor uppmärksamhet när hon målade naglarna i regnbågsfärger under friidrotts-VM i Moskva förra året – något som snabbt flera andra idrottare stämde in i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet