Grannarna: ”Vi blev chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Ali David Sonboly som låg bakom dödsskjutningen i München ska ha planerat sitt dåd i ett år, enligt polisen. Utredningen har hittills visat på att 18-åringen var fascinerad av masskjutningar. I den unga mannens kvarter i centrala München har många svårt att ta in hur nära inpå gärningsmannen fanns.

SVT Nyheters utsände reporter Fanny Härgestam är på plats i München och säger att det känns relativt lugnt och stillsamt i staden under söndagen. Men fredagens masskjutning har satt djupa spår hos många invånare i staden.

”Vi blev chockade”

Anna Kerne bor i närheten av gärningsmannen Ali David Sonbolys hem. Hon berättar att det vanligtvis är ett lyckligt område. Men fredagens dåd har gjort människor där ledsna och chockade.

Dödsskjutning i München

– När vi såg det på tv:n blev vi chockade. Kanske har vi någon gång gått förbi hans hus eller sett honom här, berättar hon.

Hade psykiska problem

Ali David Sonboly led av psykiska problem som han vårdats för och tros ha varit deprimerad. Anna Kerne är chockad över att gärningsmannen var så ung, bara 18 år gammal.

– Min syster är 18 år gammal. Jag kan inte föreställa mig att en 18-årig kille skulle kunna göra något sånt, säger Anna Kerne.

Många unga offer

Nästan alla Ali David Sonboly sköt i fredags var tonåringar, så som han själv. Isabelle Simiz i München tror inte att det bara var en slump.

– Det betyder att han sköt människor i hans egen ålder för att han var frustrerad för att de var bättre än honom i skolan, säger hon.

Var intresserad av masskjutningar

Ali David Sonboly var intresserad masskjutningar och skolskjutningar och man hittade tidningsurklipp och böcker om sådana fall hemma hos honom.

– Varför såg inte hans föräldrar, hans psykoterapeut eller lärare att han hade problem? Folk i hans omgivning eller hans vänner borde ha uppmärksammat det. Vi kan inte lägga hela skulden på en 18-åring, säger Isabelle Simiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet