Flyktingar tar ny rutt via Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Österrike har påbörjat passkontroller vid gränsen mot Ungern. I landet har flyktingströmmen avtagit, åtminstone tillfälligt, sedan Ungern stängt gränsen mot Serbien. Nu reser många flyktingar istället via Kroatien.

Ungern stängde gränsövergången mot Serbien för flyktingar i måndags, vilket redan ser ut att ha gett effekt för flyktingarnas väg genom Europa. Många försöker nu runda Ungern via Kroatien och Slovenien för att sig till Österrike och upp mot Tyskland och vidare.

Under natten anlände 150 flyktingar till Kroatien.

Flyktingkrisen i Europa

– Vi hörde att Ungern var stängt så polisen sade till oss att ta den här vägen, säger 35-årige Amadou från Mauretanien till AFP.

Får hjälp till Skandinavien

Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic säger att ingen kommer att stoppas från att komma in i eller lämna landet.

– Kroatien är berett att ta emot dessa människor eller att hjälpa dem att resa vidare dit de vill, vilket uppenbarligen är Tyskland och de skandinaviska länderna, säger han.

– De kommer att kunna ta sig igenom Kroatien och vi har arbetat intensivt med det, sade Milanovic i Kroatiens parlament på onsdagen.

Få anländer till Österrike

Sedan i morse finns gränskontroller på flera platser vid Österrikes gräns mot Ungern. Enligt polisen kommer under dagen ytterligare ett tiotal kontroller att upprättas längs Österrikes gräns, skriver APA.

Till Burgenland, en delstat vid gränsen mot Ungern, anlände på tisdagskvällen bara en bråkdel så många flyktingar som under de senaste dagarna. Myndigheterna hade inga problem att erbjuda de runt hundra nyanlända övernattning.

– Det var mycket, mycket tyst, sade en talesperson för polisen i delstaten.

Även i huvudstaden Wien har flyktingströmmarna minskat. Runt 5.000 anlände i går kväll, men under morgonen uppehöll sig bara några hundra på de båda centralstationerna i staden, enligt polisen.

Skärpt gränskontroll i Tyskland

Samtidigt ska Tyskland nu utöka sina passkontroller till vissa platser vid den västra gränsen mot Frankrike, rapporterar AFP.

– I Baden-Württemberg (i sydvästra Tyskland) har vi trappat upp kontrollerna, vi utför gränskontroller som situationen kräver, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån.

Det var i söndags som Tyskland beslutade att införa tillfälliga passkontroller, för att hantera situationen med de senaste veckornas flyktingsströmmar. Beslutet utlöste en dominoeffekt inom det normalt gränskontrollsfria Schengenområdet. Förutom Österrike har även Slovakien och Nederländerna meddelat att de utökar passkontrollerna.

Slovakien vägrar asylsökande

Slovakien meddelade i dag att landet inte ger vika i frågan om asylfördelning, oavsett vad övriga EU-länder tänker göra.

Om ett beslut tas om att införa obligatoriska kvoter kommer Slovakien använda ”alla tillgängliga legala medel för att skydda sig självt”,  säger premiärminister Robert Fico enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet