”Jag vet inte vilket annat alternativ vi har. Att bryta sig loss från Europa skrämmer mig, men jag är väldigt arg”, säger smyckesdesignern Margarita Meitani, 49. Foto: SVT/TT

Grekerna om krisen: ”Att skilja sig från EU skulle skapa stor misär”

Uppdaterad
Publicerad

Grekiska parlamentet röstar ikväll om man kommer att ställa sig bakom premiärminister Tsipras nya reformförslag. Samtidigt ställer sig den grekiska befolkningen frågande till vad man hoppas åstadkomma med förslag som rör höjd pensionsålder, höjd företagsskatt och höjd hotell- och restaurangmoms.

I går presenterade den grekiska premiärministern Alexis Tsipras ett nytt reformförslag till eurogruppen, fullt med tuffa åtstramningar i Grekland, i syfte att få till stånd nya stödlån. Förslaget ska behandlas vid ett nytt möte mellan euroländernas finansministrar under lördagen, men redan i kväll röstar det grekiska parlamentet om huruvida man accepterar regeringens förslag.

Parlamentet väntas anta reformerna, men grekerna själva undrar vad man vill åstadkomma med förslagen. De rör bland annat höjd pensionsålder, höjd hotell- och restaurangmoms och höjd företagsskatt.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Frågan är inte om vi kommer att acceptera det nya stödpaketet, frågan är om det är genomförbart. När vi har en arbetslöshet på 30 procent finns det ingen anledning att säga något annat, förklarar Natasha, 53 år och arbetslös reseplanerare.

”Vi greker är förvirrade”

Samtidigt sa det grekiska folket i en folkomröstning i söndags nej till långivarnas tidigare krav på åtstramningsåtgärder som skulle garantera Greklandet ett nytt stödpaket för att hjälpa landet ta sig vidare ur sin ekonomiska kris. Många greker frågar sig nu vilket syfte omröstning hade, och vad de egentligen röstade nej till.

– Vi greker är förvirrade. Vi vill definitivt inte lämna Europa. Ingen grek vill lämna Europa, men alla dessa åtstramningar har tvingat många människor på knä. De säger ”låt oss få detta gjort”. Vi är alla väldigt ledsna men vi vill inte lämna Europa, säger pensionären George Markoulakis till Reuters.

”Att bryta sig loss från Europa skrämmer mig”

Vissa såg folkomröstningen i söndags som en fråga om Greklands vara eller icke-vara kvar i eurosamarbetet, och eventuellt hela EU. Detta har tillbakavisats av bland annat Greklands president, men många greker ser fortfarande en så kallad Grexit som ett möjligt framtidsscenario.

– Jag vet inte vilket annat alternativ vi har. Att bryta sig loss från Europa skrämmer mig, men jag är väldigt arg. Jag litade på regeringen, och gör det fortfarande, men... jag avvaktar. Saker utvecklas fortfarande, säger smyckesdesignern Margarita Meitani, 49.

Inget vet exakt vilka faktiska konsekvenser en Grexit skulle få för landet och övriga Europa. De flesta greker tycks dock överens om att det är en situation man helt skulle slippa utforska.

– Att bryta sig ur eurozonen, att lämna euron och skilja sig från EU skulle skapa stor misär bland det grekiska folket. Jag tror att de skulle ha kunnat göra saker annorlunda så att vi inte hade hamnat i den här situationen, den här rädslan, den här skräcken, säger 21-årige studenten Yannis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet