Foto: TT

Grekisk ambassadör tros ha mördats av polis

Uppdaterad
Publicerad

I måndags försvann den grekiske ambassadören Kyriakos Amiridis när han var på semester utanför Rio de Janeiro. Enligt nyhetsbyrån AP ska en brasiliansk polisman erkänt att han har dödat ambassadören. Denne polisman ska dessutom ha ett förhållande med ambassadörens fru.

Brasiliansk polis tror att ambassadören dödades av hustruns älskare, på order från frun. Ambassadören Kyriakos Amiridis är vanligtvis stationerad i Brasilia, men var på semester i Nova Iguacu, strax norr om Rio de Janeiro när han försvann på måndagen. Två dagar senare anmäldes han försvunnen av sin fru.

Polismannen, dennes kusin och ambassadörens hustru är misstänkta att ligga bakom dådet. Enligt brasiliansk polis ska kusinen ha erkänt att han höll utkik under mordet och att han fick 25.000 dollar av hustrun.

Erkänt mordet

Ambassadörens fru nekar till brott, men polisen säger att bevisen visar tydigt att hon var med på mordet. Brasiliansk polis säger också att polismannen ska ha erkänt mordet, men hävdar att han ströp ambassadören i självförsvar.

Bevisningen berättar däremot en annan historia. Sent på torsdagen fann polisen blodfläckar i soffan i hustruns hus, något som tyder på att ambassadören förmodligen dog genom knivhugg eftersom inga skott hade hörts.

Fann kropp i uppbränd bil

På torsdagen fann polisen en kropp i en uppbränd bil som ambassadören Amiridis hyrt innan jul. Kriminaltekniker arbetar på att få fram offrets identitet, men polisen misstänker att det är den förolyckade ambassadören.

Brasilien har uttryckt sina kondoleanser till Grekland. Enligt nyhetsbyrån Reuters har varken den grekiska regeringen eller ambassaden i Brasilien någon kommentar.

Amiridis har tidigare arbetat som ambassadör i Libyen och tog över arbetet i Brasilien tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.