Grekisk storstrejk mot reformkrav

Publicerad

Offentliganställda i Grekland har gått ut i en dygnslång strejk i protest mot reformkrav från EU och IMF för att det krisdrabbade landet ska nödlån. Protesten riktas mot såväl arbetsmarknads- och pensionsreformer som privatiseringskrav från långivarna.

Statsanställda läkare, lärare och kommunalanställda deltar i strejken, som har utlysts av fackförbundet Adedy. Dessutom drabbas sjöfarten, då grekiska sjömän deltar i strejken.

Senare under dagen planeras protestmöten i centrala Aten. Strejken följs av en generalstrejk den 8 december, utlyst av de privatanställdas paraplyorganisation GSEE.

Samtidigt försöker Greklands regering, med premiärminister Alexis Tsipras, att göra upp med långivarna om reformkraven, för att därefter börja förhandla om skuldlättnader.

Enligt Tsipras kan det sluta med nyval om förhandlingarna med långivarna bryter samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.