Foto: TT arkiv

Grekiska öbor favoriter till fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationerna och vadslagningen inför Nobels fredspris är i full gång – och nu närmar sig upplösningen. Klockan 11 fredag förmiddag kommer beskedet från Oslo. Du kan följa prisutdelningen live här på SVT Nyheter.

Då tillkännager den norska nobelkommittén vem, eller vilka, som tilldelas Nobels fredspris 2016. I år är antalet nominerade, 376, med god marginal det högsta hittills i prisets 115-åriga historia. Det uppger kommittén på sin hemsida. 148 av dessa kandidater är organisationer medan 228 är personer.

Spekulationer

Som vanligt är spekulationerna inför beskedet många. Enligt de stora vadslagningsfirmorna ligger ”de grekiska öborna” klart bäst till för att få den prestigefyllda utmärkelsen. Oddsen för de får priset ligger mellan 2,5 och 2,75 gånger pengarna.

Nobelpriset 2016

Den grekiska övärlden är vidsträckt och antalet öbor stort. Men eftersom det är tack vare deras humanitära insatser i samband med flyktingkrisen som öborna nämns i nobelsammanhang, är det främst befolkningen på de ostliga öarna nära Turkiet som har anledning att känna sig stolt.

Stora uppoffringar

Under de senaste två åren har hundratusentals flyktingar och migranter från bland annat Syrien, Afghanistan och Irak riskerat sina liv på väg mot stränderna på öar som Lesbos, Samos och Kos. Och trots ekonomisk kris och en tilltagande fattigdom har många av öborna gjort stora uppoffringar för att rädda liv och ta hand om de nödställda.

Näst lägst odds hos många spelbolag har Colombias president Juan Michel Santos jämte Farc-gerillans ledare Timoleón Jiménez, som ger fyra till fem gånger pengarna. Men sedan colombianerna i en folkomröstning sagt nej till det framförhandlade fredsavtalet har duons chanser till ett fredspris sannolikt blivit betydligt mindre.

Populär påve

Tredjehandsfavorit bland de som spelar på utgången är påve Franciskus, som senare i höst besöker Sverige. Den Argentinafödde ledaren för den romersk-katolska kyrkan ha tagit allt större plats i världspolitiken när han tagit ställning för jordens fattiga och gjort skarpa uttalanden om den rika världens sätt att hantera flyktingkrisen.

Bland kandidaterna längre ned på listan är det spretigare: Vissa bolag ser Tysklands förbundskansler Angela Merkel som en inte helt osannolik fredspristagare,  och då som ett slags symbol för ett öppet och humanitärt Europa. Andra finner den kongolesiske läkaren och pastorn Dennis Mukweges arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor värt att uppmärksamma.

Hjältemod i Syrien

Ytterligare namn och organisationer som nämns som tänkbara fredspristagare är ”Vita hjälmarna”, de frivilliga räddningsarbetare som riskerar sina liv i bombernas Syrien samt Nadia Murad, yazidisk människorättsaktivist.

Intressant är att den före detta amerikanska soldaten Chelsea Manning – tidigare med förnamnet Bradley – som läckte hemliga uppgifter om USA:s brutala krigföring i Irak till Wikileaks, ger samma odds att bli fredspristagare som FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Tennis och Hollywood

Bland de mer udda fredspriskandidaterna hittar man bland andra den dopingavstängda ryska tennisspelaren Maria Sjarapova och den amerikanska skådepelaren Angelina Jolie. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump ger på ett av spelbolagen 1001 gånger pengarna.

Fredspristagare i urval

  • 2015: Tunisiens nationella dialogkvartett – demokratiaktivister
  • 2012: Europeiska unionen – fredsarbete
  • 2009: Barack Obama – för ett nytt klimat i internationell politik
  • 2001: FN, Kofi Annan – arbetet för en bättre värld
  • 1999: Läkare utan gränser – humanitära insatser
  • 1990: Michail Gorbatjov – för sin roll i fredsprocessen
  • 1983: Lech Walesa – ledare för polska fackföreningsrörelsen Solidaritet
  • 1979: Moder Theresa – missionär och välgörare
  • 1964: Martin Luther King – medborgarrättskämpe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2016

Mer i ämnet