Grekland betalar IMF-ränta

Publicerad

Grekland har betalat de 200 miljoner euro i ränta för ett IMF-lån som skulle in senast på onsdagen, enligt krislandets biträdande finansminister Dimitris Mardas.

Hur det går med den grekiska återbetalningen av ett IMF-lån på 750 miljoner euro nästa vecka ville Mardas dock inte gå in på.

Enligt en regeringskälla i Aten ser det ut som att Grekland måste skjuta upp betalningar till leverantörer för att inte tvingas ställa in IMF-betalningen. Detta sedan en del grekiska myndigheter och kommuner enligt uppgift motsatt sig att följa ett dekret om att överföra sina kassareserver till staten för att säkra betalningsförmågan.

”Ingen uppgörelse på måndag”

Samtidigt flaggar Jeroen Dijsselbloem, ordförande bland eurozonens finansministrar, för att det inte ser ut att bli någon uppgörelse om nya utbetalningar av nödlån till Grekland när han träffar sina kollegor från eurozonen på måndag nästa vecka.

– Det är fortfarande många frågor som är olösta, som måste fördjupas med mer detaljer, så det blir ingen uppgörelse på måndag. Vi måste vara realistiska, säger han till journalister.

Greklands koalitionsregering, med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister, har sedan den tillträdde för drygt tre månader sedan utan framgång försökt förhandla fram mjukare villkor för nödlån från EU och IMF.

Fakta: Inga nödlån sedan augusti

Det konkursmässiga eurolandet Greklands ekonomi har krympt med en fjärdedel sedan 2008. Arbetslösheen har parkerat över 25 procent och statsskulden uppgår till över 175 procent av BNP.

Grekland har sedan fem år finansierat sig med hjälp av ett stödprogram från EU och IMF med totalt 240 miljarder euro i nödlån. I programmet återstår 7,2 miljarder euro att betala ut, men de har frusits inne sedan augusti i fjol då landet inte genomfört de reformer som långivarna har ställt upp som lånevillkor.

De flesta bedömare räknar med att det utöver akut finansiellt stöd behövs ett nytt långsiktigt stödprogram, kopplat till någon form av skuldlättnad för Grekland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.