Grekland: Ert val är skitjobbigt

Publicerad
Analys ·

Godmorgon Grekland – allt är som vanligt – kaos! I går natt hände ingenting. Visst festade och skrålade turister ute på era vackra öar. Men det jag skriver om är er ekonomi, er gemensamma ekonomi. Den är lika usel som dagen innan.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Visserligen betalade er regering inte en skuld på 1,6 miljarder euro som landet var skyldigt Internationella valutafonden, IMF. Men det hade egentligen inte gjort någon skillnad för er ekonomi är ju ändå i fritt fall.

Jo, visst gjorde den skillnaden att frågan om ni ska vara med i eurosamarbetet ställs på sin spets. Men pengarna ni skulle betala tillbaka kom från en av de långivare, IMF, som inte lånat ut pengar till er eftersom ni inte ville skära i budgeten och höja skatter som långivarna ville.

För visst är det knäppt att ni först måste låna för att kunna betala tillbaka på lån till de ni lånat av. Det här fortsätter ju redan den 20 juli då en annan av de stora långivarna den Euroepiska Centralbanken, ECB, vill ha tillbaka pengar som de lånat till er.

Ni får börja om

Till helgen så kan ni rösta om det här ska fortsätta. Hur knäpp denna lånecirkus än är så kommer en konkurs att kännas. Ni kommer att få börja om från år ”noll”. Bankerna kommer att krascha. De av er som tagit lån i utlandet (men i euro) för att få lägre ränta kommer att stå med lån som är kanske 50 procent dyrare.

Många företag kommer att falla samtidigt som allt som importeras blir fasligt dyrt för era redan tunna plånböcker. Men ur allt det här kaoset så kan ni välja en väg – en nystart. Men det kommer att ta tid och bli tufft.

Men någon gång kommer ni ha en egen valuta som gör att det inte blir för dyrt att köpa era varor och turista i landet. Den ränta ni får kommer att bli högre, jobbigt, men på sikt kan den sjunka när ni får ordning på er ekonomi.

Eller så väljer ni att göra som långivarna säger, höja skatter och skära i det sociala välfärdsnätet än mer samtidigt som er ekonomi krymper. I det senare valet finns också den smala chansen att långivarkollektivet någon gång också tröttnar på att utfärda nya lånepaket och ger upp det orimliga i att casha hem era skulder – någonsin. Ert val i helgen är mellan överjävla skitjobbigt och galet skitjobbigt.

Somna om

För era vänner i Sverige väntar fortsatt rörighet. Visserligen är svensk ekonomi relativt stark jämfört med övriga Europa men de är ju beroende av Europas välmående för att få sälja sina prylar och tjänster. Börser fortsätter att falla liksom räntor. Det mår inte heller svenska företag bra av och osäkerhet får alltid företag att skjuta på beslut som skapar jobb.

Så vänd huvet på kudden och somna om – för kära Grekland – ni vaknar ändå till en lika kaosartad dag som dagen innan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.