Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Grekland ger Putin tillfälle att triumfera

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Man kan fråga sig hur Greklands premiärminister egentligen vill ha det när han genom att instifta ett vänskapsår med Ryssland tydligt trotsar de EU-länder av vilka han förväntar sig ytterligare stöd för att lösa Greklands kris.

Grekland slår nu vilt omkring sig åt alla håll. Man hotar Västeuropa med att släppa loss en våg av migranter. Man kräver Tyskland på miljardskadestånd för kriget. Krav som kanske till en del kan anses befogade, men som ändå i det läge Grekland nu befinner sig i mycket kan uppfattas som en desperat demonstration.

Och så möttes alltså Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Rysslands president Vladimir Putin under till synes avslappnade former.

Folkrättsligt brott

Putin har – enligt de flesta experter – gjort sig skyldig till ett grovt folkrättsligt brott när han annekterade Krim. EU har utfärdat ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av detta.

Nu kritiserar Tsipras till Putins stora glädje sanktionerna. Han kallar det att han vill slå en bro mellan Ryssland och EU.

Han har inte, påstår Putin, direkt begärt ekonomiskt stöd av Ryssland, vilket en rad EU-länder fruktade. Men det talas om ett närmare ekonomiskt samarbete med Ryssland. Och att Ryssland kan tänka sig att investera i Grekland.

Slag i ansiktet

Det kan ur EU:s synvinkel ses som ett slag i ansiktet från ett land som genom EU och eurosamarbetet fått miljarder i ekonomiskt stöd för att rädda sig ur den ekonomiska krisen.

Samtidigt kan det ses som ganska kortsiktigt av Tsipras eftersom Ryssland själv befinner sig i en ekonomisk kris och knappast har råd att vara alltför generöst.

Ur Putins synvinkel kan besöket ses som en framgång. Han har fått ännu ett EU-land att ifrågasätta den gällande politiken mot Ryssland. Den som tidigare uttalat detta – och också mött Putin i ett officiellt besök – är Ungerns omstridde auktoritäre ledare Viktor Orban.

Slå in en kil

Man kan säga att Putin har lyckats att slå in en kil i EU-samarbetet genom att på detta sätt inleda ett samarbete med ett EU-land. Men det märkliga är att det är med ett EU-land i knipa, en knipa som endast EU kan hjälpa Grekland ur.

Det visar på EU:s eviga svaghet: Att det egentligen inte finns en enhetlig utrikespolitik. Att EU så länge lyckats hålla en någorlunda enad front kan ses som något unikt – fast det handlar om något så grundläggande som att värna Europas gränser.

Kanske ska alltsammans bara ses som ett sätt av Grekland att skrämmas, nu när man sitter i förhandlingar med EU om mera ekonomisk hjälp.

Leka med elden

Men det är samtidigt att leka med elden att i den rådande situationen – med krigshandlingar i östra Ukraina – på detta sätt närma sig den som just nu kan ses som EU:s store motståndare.

Att Tsipras besök på något sätt skulle kunna slå en bro mellan EU och Ryssland är inte troligt. Men det är kanske möjligt att Grekland kan få förbudet hävt att exportera grönsaker och frukt till Ryssland. Det är inte direkt storpolitik som Tsipras bedriver, även om han vill ge det intrycket.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.